Izrael támogatja a szankciókat

Az izraeli miniszterelnök helyettes szerint az elmúlt napokban megtámadott izraeli diplomáciai kirendeltségek elleni támadások mögött Irán áll.

Üdvözölte az Irán ellen vitatott atomprogramja miatt bevezetett nemzetközi szankciók szigorítását az izraeli miniszterelnök helyettes, de nem adott egyenest választ arra a kérdésre,
a zsidó állam tervezi-e, hogy megelőző csapást mér az iráni atomipari létesítményekre.

„Az izraeli álláspont szerint Iránnak le kellene állítania nukleáris programját, méghozzá azonnal” – mondta Szilvan Salom kedden New Yorkban, az ENSZ székházában, miután tárgyalt Ban Ki Mun ENSZ-főtitkárral.

Az izraeli miniszterelnök-helyettes méltatta, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió a közelmúltban szigorította az Irán elleni büntetőintézkedéseket.

„Ha Irán képes megdönteni kormányokat a Közel-Keleten, rendelkezik kőolajvagyonával és atombombát gyárt, azt hiheti, újra szuperhatalommá válhat, felélesztheti a Perzsa Birodalmat” – mondta Szilvan Salom.

Hozzátette, „tudjuk, hogy Irán és a vele együttműködők állnak” az elmúlt napokban szerte a világban izraeli diplomáciai célpontok ellen elkövetett, illetve tervezett merényletek mögött.

Közben a Dennis Ross egykori vezető amerikai diplomata úgy nyilatkozott, hatnak az Irán elleni nemzetközi büntetőintézkedések, ezt jelzi, hogy az iráni fizetőeszköz értéke felére esett az elmúlt hat hétben.

Mihelyt az irániak érzékelni fogják, hogy megfelelő nyomás alatt állnak, keresni fogják, hogyan csökkenthetnék azt – mondta Ross az izraeli napilapnak, hozzáfűzve, hogy a Teheránra nehezedő nyomás már most is minden korábbinál nagyobb.

Az Irán elleni esetleges katonai csapásról folytatott egyre harsányabb vita kapcsán az egykori vezető amerikai diplomata emlékeztetett arra, hogy az amerikai elnök – aki február 7-én újabb, Iránt sújtó szankciókról szóló rendeletet írt alá, az izraeli követelésekre válaszul – semmilyen megoldást nem zárt ki, de előnyben részesíti a diplomáciát. Azt akarja, hogy az hozzon eredményeket, s hogy Izrael is így tegyen. Az izraeli álláspont az volt, hogy azt akarják elérni: a világ legyen Irán ellen, nem pedig Izrael Irán ellen – emlékeztetett az amerikai Közel-Kelet-szakértő.