Operettgála a Nagymező utcában

 Operett-slágerek parádéja és borkóstoló együtt várja a Budapesti Operettszínház közönségét pénteken este. A gálaműsor e két hungarikumot ünnepli, így kárpótolják a közönséget az anyagi nehézségek miatt elmaradó Marica grófnő bemutató helyett.

Kállai István író-szerkesztő színes összeállításában valódi zenei csemegék – elsősorban a szőlőről, borról, szüretről szóló operaáriák, operett-részletek hangzanak el a Budapesti Operettszínház pénteki bemutatójában, amelyet a Hungarikum Szövetséggel együttműködésben állítanak színpadra – mondta  Szentpéteri András marketing menedzser.
Kerényi Miklós Gábor a színház főigazgatója, a produkció rendezője úgy véli, remek példája az összefogásnak a műsor: „A borászok és a zenekedvelők társadalma közösen hoz létre egy produkciót, amely reményeink szerint mindenkinek felderíti a lelkét.”
A direktor elárulta, vendéglátóipari végzettsége is van. A kreatív csapat tagjaival úgy gondolták, akkor felelnek meg legjobban a hagyományoknak, ha a magyar szőlészet-borászat egyik legemblematikusabb szakemberét, a világhírű Mathiász János alakját színpadra álmodják.
„Ő nemesítette a szőlőfajták többségét, ő telepítette újra a hatalmas filoxéra-járvány után Tokaj szőlővesszeit, és keltette új életre itt a borászatokat. Arany János azt írta róla: +… olyan a szőlészetben, borászatban, mint Petőfi a költészetben+. A korabeli sajtó úgy méltatta: +Mathiász János a szőlőbűvész.+”
Az esten felcsendülnek majd a legismertebb bordalok, például a Bob hercegből, a Marica grófnőből, vagy olyan remek operákból, mint a Traviata vagy a Parasztbecsület. Hallhat a közönség rengeteg operett-slágert és népszerű nótát, például az Egy részeg éjszakán; a Hétre ma várom a Nemzetinél; a Mi muzsikus lelkek; a Hej,cigány; a Délibábos Hortobágyon kezdetűeket; Kálmán Imre, Huszka Jenő, Johann Strauss, Kodály Zoltán, Eisemann Mihály, Ábrahám Pál, Fényes Szabolcs, Jacobi Viktor és Zerkovitz Béla szerzeményeit.
A műsorban az operett műfaj fiatal sztárjai és a „nagy nemzedék” közösen szerepel: Boncsér Gergely, Bordás Barbara, Dancs Annamari, Faragó András, Fischl Mónika, Lukács Anita, Kalocsai Zsuzsa, Szendy Szilvi, Kékkovács Mara, Kerényi Miklós Máté, Lehoczky Zsuzsa, Oszvald Marika, Szabó Dávid, Peller Károly és Vadász Dániel, Vadász Zsolt mellett, Mathiász Jánosként Jantyik Csaba, illetve Dézsy Szabó Gábor lép színpadra.
Közreműködik a színház énekkara, balettkara és zenekara, vezényel: Makláry László és Szabó Mónika, a díszlet- és jelmeztervező: Túri Erzsébet, a koreográfus pedig Lőcsei Jenő. A produkció szakértő konzultánsa a nagy szőlőnemesítő dédunokája, Mathiász Gábor.