Nem akarta, hogy gyermekei is terroristák

Brit lap: „Oszama bin Laden nem akarta, hogy gyermekei is terroristák legyenek”

 Oszama bin Laden arra ösztökélte fiatalabb gyermekeit, hogy ne kövessék az ő életútját, hanem neves nyugati egyetemeken szerezzenek diplomát, és éljenek békében – legalábbis az al-Kaida terrorhálózat néhai vezetőjének egyik rokona szerint.

Az amerikai hadsereg kommandós alakulata által tavaly Pakisztánban megölt bin Laden sógora a The Sunday Timesnak elmondta azt is, hogy az egykori terrorvezér több gyermekét és unokáját a pakisztáni biztonsági szolgálat fegyveres házi őrizet alatt tartja.
Zakaria al-Sadah, akinek nővére, Amal Oszama bin Laden ötödik felesége volt, a vezető vasárnapi brit lapnak adott interjúban felfedte: az al-Kaida volt vezetője „ragaszkodott ahhoz”, hogy leszármazottai ne kövessék őt „a dzsihád (vagyis az iszlám szent háború) útján”.
Sadah szerint nővére – aki lőtt sebet kapott a tavaly májusi amerikai rajtaütés során – elmondta neki: bin Laden „sajnálkozott” azon, hogy milyen hatást gyakorolt családjára a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozat. Azt tanácsolta gyermekeinek, hogy iratkozzanak be európai és amerikai egyetemekre. „Tanulnotok kell, békében kell élnetek, és ne tegyétek azt, amit én teszek, vagy tettem” – idézte bin Ladent az al-Kaida néhai vezetőjének sógora.
Sadah elmondta azt is, hogy bin Laden gyermekei és unokái még mindig a tavalyi amerikai rajtaütés traumájának hatása alatt állnak, ráadásul a pakisztáni biztonsági szolgálat (ISI) hónapok óta fegyveres házi őrizet alatt tartja őket egy háromszobás iszlámábádi lakásban. Az őrizetben lévő gyerekek között van egy hároméves kisfiú is.
Sadah elmondta a brit lapnak, hogy az ő nővére és nővérének öt gyermeke is a pakisztániak őrizetében van. Novemberben Pakisztánba repült, miután azt közölték vele, hogy elviheti nővérét és a gyerekeket Jemenbe, ám a pakisztáni hatóságok később mégsem engedték őket szabadon.
A The Sunday Times által idézett magas rangú pakisztáni források szerint Amalt és a többieket azzal gyanúsítják, hogy eltitkolták a hatóságok elől az egykori al-Kaida-vezér pakisztáni rejtőzködésének részleteit.