Megegyezésre sincs esély ?!

Borúlátóan nyilatkoztak izraeli tisztségviselők a békefolyamat újraindításának kilátásairól szerdán, egy nappal azt követően, hogy a jordániai fővárosban több mint egy évi szünet után izraeli-palesztin találkozót tartottak.

„Nehéz derűlátónak lenni, mivel (a palesztin elnök, Mahmúd) Abbász továbbra is azt követeli, hogy Izrael azonnal kötelezze el magát az 1967 határok (mögé való visszavonulás) és a (telepépítések) befagyasztása mellett, s azzal fenyeget, hogy ellenkező esetben kemény lépésekhez folyamodik” – mondta az izraeli közszolgálati rádiónak nyilatkozva Zeév Benjámin Begin, a kormányzó Likud párt tárca nélküli minisztere.

„Abu Mázennek (Abbasznak) világosan meg kell mondania, hogy kész-e engedményekre és egyezségekre (…) Nagyon nehéz optimistának lenni, amikor tudható, hogy továbbra is fenntartja, soha sem fogja elismerni az izraeli zsidó államot” – hangoztatta a miniszter.

Joszi Beilin korábbi izraeli külügyminiszter, a palesztin autonómiáról kötött 1993-as oslói megállapodás egyik kezdeményezője a rádiónak nyilatkozva úgy vélekedett, hogy „a kötelezettségvállalásokból kiinduló megbeszélések hiábavalóak, és kudarcra vannak ítélve”.

„A felek persze folytathatják a találkozókat, de minimális megegyezésre sincs esélyük” – tette hozzá Beilin, a baloldali Merec párt egykori vezetője.

Véleménye szerint „arra lenne szükség, hogy a (közel-keleti) kvartett (az Egyesült Államok, az Európai Unió, Oroszország és az ENSZ) irányt változtasson, és javaslatot tegyen a határok átmeneti rögzítésére, kilátásba helyezve egy végleges megállapodást”.

Az izraeli és a palesztin vezetés képviselői kedden első ízben találkoztak egymással 2010 szeptembere óta. Bár ammáni megbeszélésükön nem született kézzel fogható eredmény, a felek megegyeztek abban, hogy a közeli napokban további találkozókat tartanak Jordániában.