Iowában megkezdődtek a republikánus elnökjelölt-állító gyűlések

 Iowa államban helyi idő szerint kedd este megkezdődtek a Republikánus Párt jelöltállító gyűlései, amelyen az ellenzéki párt hívei először szavazhatnak arról, hogy ki legyen majd pártjuk nevében Barack Obama kihívója a novemberi elnökválasztáson.

Az iowai jelöltállító gyűlések helyszínéül szolgáló iskolák, könyvtárak és magánházak kapuit közép-európai idő szerint szerdán, hajnali kettőkor nyitották meg, amivel kezdetét vette a mind az 50 amerikai államot érintő hivatalos elnökjelölt-választó folyamat, amelynek megkoronázásaként az augusztus végi Tampa Bay-i konvención a republikánus elektorok eldöntik, hogy a párt nevében ki induljon harcba a Fehér Házért.
A szavazásra érkezett iowai polgárok körében kedden este elvégzett közvélemény-kutatások (entrance-pollok) szerint a jelöltállító gyűléseken az egyaránt 24-24 százalékos támogatottságú Mitt Romney volt massachusettsi kormányzó és Ron Paul texasi képviselő pályázhat a sikerre a legnagyobb eséllyel. Rick Santorum volt pennsylvaniai szenátor 18 százalékkal áll a harmadik helyen. Az erőpróba részvevője még Newt Gingrich volt képviselőházi elnök, Rick Perry texasi kormányzó és Michele Bachmann minnesotai képviselőnő. Az aspiránsi mezőny legliberálisabb tagjánkat tartott Jon Huntsman volt utahi kormányzó és pekingi ex-nagykövet úgy döntött, hogy nem indul az iowai megmérettetésen, mert az itteni republikánus jelöltállító gyűlések (caucusok) résztevőinek 60 százaléka rendszerint mélyen konzervatív, protestáns hívő, így gyakorlatilag semmi esélye sem lenne.
Noha immár négy évtizede az iowai caucusokkal dördül el a képzeletbeli startpisztoly az elnökjelölt-választási folyamatban, ezek voltaképpen nem jelentenek többet konzultatív véleménynyilvánításnál, mert az állam elektorait csak később választják meg a helyi konvenciókon. Az elnökaspiránsok számára az első igazi megméretést az egy hét múlva, New Hampshire-ben megtartandó előválasztás jelenti majd, ám az iowai erőpróba a fokozott médiafigyelem miatt jelentős lélektani hatást gyakorolhat a további küzdelmek kimenetelére.
A republikánus caucusok a várakozások szerint mintegy két órán át tartanak, s az összesített végeredményt várhatóan szerdán, közép-európai idő szerint hajnalban hirdetik majd ki.