Törökország felderítő műholdat készít

Megvalósítási fázisába ért az a megállapodás, amelyet Törökország írt alá francia és olasz vállalatokkal egy katonai célú felderítő műhold megépítéséről és 2013-as felbocsátásáról – jelentette a Today’s Zaman című török napilap hírportálja.

A műhold olyan nagy felbontású képeket tud készíteni, amilyenekre eddig csak az amerikai berendezések voltak képesek. Mindez nyugtalanságot váltott ki Izraelben, amely biztonságát félti az esetleg az ő területét is ábrázoló, s a törökök által szabadon értékesíthető képektől. Tel-Aviv kísérletet is tett arra, hogy megakadályozza a képek más országoknak történő eladását, de török részről azt a választ kapta, hogy Ankara maga fogja eldönteni, kinek adja el a képeket.
A török védelmi minisztérium egyik magas rangú tisztviselője a Today’s Zamannak kifejtette: „Izrael éveken keresztül kapott területünket ábrázoló képeket. A kölcsönösség nagyon fontos a nemzetközi kapcsolatokban. Ha ők megfigyelik Törökország területét, akkor Törökországnak is joga van ugyanarra.”
www.todayszaman.com/newsDetail_openPrintPage.action?newsId=237329