Obama védi Izrael-politikáját

Barack Obama amerikai elnök egy zsidó szervezet konferenciáján bizonygatta, hogy továbbra is elkötelezett Izrael biztonsága és a közel-keleti kétállami megoldás mellett, ugyanis a Republikánus Párt elnökjelölt-aspiránsai egymás közötti vitáikon és egyes amerikai zsidók támadták őt ebben a témában.

 

 

Azzal vádolják az elnököt, hogy túl szigorú Izraellel, mint az Egyesült Államok egyik legközelibb szövetségesével szemben. Erre reagálva Obama kijelentette a reformjudaisták szövetségének (URF) konferenciáján, hogy többet tett Izrael biztonságáért, mint bárki más, és rendíthetetlennek nevezte az emelletti elkötelezettségét. Izrael és az Egyesült Államok szövetsége „felülemelkedik a pártpolitikán, vagy legalábbis felül kellene emelkednie” – mondta.

Obama részvétele a konferencián része annak a fehér házi törekvésnek, hogy az amerikai zsidók rá szavazzanak a 2012-es választáson. 2008-ban minden tíz amerikai zsidóból nyolc rá szavazott, de ha ez az arány romlana, akkor könnyen veszíthetne olyan pártpolitikailag ingadozó államokban, mint Florida vagy Pennsylvania, ahol a zsidó közösség lehet a mérleg nyelve.