A tizedik izraeli Nobel-díjas

 Dan Shechtman Stockholmban átvette a kémiai Nobel-díjat

Dan Shechtman, a haifai Technion műszaki egyetem professzora szombaton este Stockholmban átvette az idei kémiai Nobel-díjat XVI. Carl Gustaf királytól. A diplomával 1.5 millió dolláros jutalom is jár. (Izraelben ez az egyetlen magas összegű jövedelem, amelyet nem adóztatnak meg.)

A Tel Avivban, 1941-ben született tudós nagy emberi és tudományos merészségről tett tanúbizonyságot, amikor elméletével, a kvázikristályok bebizonyításával szembeszállt a vegytan óriása, Linus Pauling tekintélyével és felfogásával, aki gúnyorosan azt mondogatta: “nincsenek kvázikristályok, csak kvázitudósok vannak”.

Shechtmant Izraelben is támadások érték emiatt szakmai téren.

Kutatásaihoz a legjelentősebb segítséget amerikai tudományos intézetektől kapta, ahol kutatásai során végül bebizonyította a kvázikristályok meglétét bizonyos fémötvözetekben.

Dan Shechtman a tizedik izraeli polgár, aki elnyeri a Nobel-díjat.

Az izraeli közvélemény jelentős része a tízből három mögött nem lát valóságos teljesítményt: Menáchem Begin (1978), Simon Peresz és Jichak Rabin (1994) Béke-Nobel díja olyan egyezmények aláírását honorálja (Egyiptommal, illetve Jordániával és a palesztinokkal), amelyeknek következménye az állam és a körzet békéjére nagyon is kétséges.

A fennmaradó hét:

Sáj Agnon író – irodalmi, 1966

Daniel Kahaneman – közgazdasági, 2002

Avram Hershko és Aaron Ciechanover – kémiai, 2004

Jiszráél Aumann – közgazdasági, 2005

Ada Yonath – kémiai, 2009 (eddig az egyetlen női nyertes)

Dan Shechtmann – kémiai, 2011. ◙