Tagadta hogy parancsot adott volna békés tüntetők meggyilkolására Bassár al-Aszad szíriai elnök,

Aszad az ABC-nek: csak egy „őrült” képes népének gyilkolására

Tagadta hogy parancsot adott volna békés tüntetők meggyilkolására Bassár al-Aszad szíriai elnök, aki az ABC News amerikai tévétársaság weboldalán szerdán ismertetett interjújában azt mondta, hogy csak egy „őrült” vezető képes saját népének gyilkolására.

Aszad kizárta annak lehetőségét, hogy lemondjon, és bagatellizálta a Szíria elleni szankciók jelentőségét. A szíriai elnök szerint az országában lezajlott erőszakcselekményekben főleg az ő hívei és katonák vesztették életüket.

A Barbara Waltersnek nyilatkozó Aszad az erőszak több más, videón is dokumentált példája mellett tagadta a 13 évesen meggyilkolt Hamza al-Hatib tragédiáját is; az égetéssel kínzott, kasztrált, majd szüleinek holtan visszaszolgáltatott fiú esete Szíria-szerte felháborodást keltett és új lendületet adott a tiltakozásoknak.

„Nem, nem, nem. Ez nem hír. Találkoztam annak a gyereknek az apjával, aki azt mondta, hogy nem kínozták meg, ellentétben azzal, amit a médiában állítottak” – mondta a szíriai elnök.

Az ENSZ összesítései szerint Szíriában eddig több mint 4000 ember vesztette életét.

„Ki mondta, hogy az ENSZ egy hiteles intézmény?” – kérdezett vissza a szíriai vezető.

A szíriai ellenzéki aktivisták több mint 4500 halottat tartanak számon, és szerintük ezeknek mintegy negyede lehetett kormánypárti.

„Mi nem gyilkoljuk saját népünket… A világ egyetlen kormánya sem gyilkolja a saját népét, hacsak nem egy őrült vezeti azt. A legtöbb ember, akit megöltek, a kormány híve volt, s nem fordítva” – hangsúlyozta Aszad, aki szerint az elmúlt hónapokban mintegy 1100 rendőr és katona vesztette életét. Az elnök elismerte, hogy fegyveres erőinek egyes tagjai túl messzire mentek el, de szerinte ezért intézmények nem tehetők felelőssé.

„Nem volt gyilkolásra vagy kegyetlenkedésre felszólító parancs” – mondta.

Aszad megismételte, hogy reformokat kíván bevezetni és választásokat kiíratni, de szerinte a változásokat nem szabad elkapkodni. Úgy vélekedett, hogy a hazája ellen bevezetett szankcióknak nem lesz jelentősebb hatásuk.

„Az elmúlt 30-35 évben szankciók (nyomása) alatt éltünk. Nincsen ebben semmi újdonság” – mondta Aszad, s egyúttal rámutatott arra is, hogy Szíriát nem sikerült elszigetelni.

A kérdésre, sajnálja-e, hogy az országában kitört az erőszak, amely sokak életét követelte, s amelynek következtében Szíria politikai számkivetetté vált, Aszad így válaszolt:

„Mindent megtettem, ami tőlem telhető, hogy megvédjem népemet. Nem érezhetem bűnösnek magam, amikor a tőlem telhető legjobbat teszem. Az ember szomorú az odaveszett életek miatt. Ám az ember nem lehet bűnös, ha nem öl meg embereket…”