„A Malév eredményei megörökölt terhei ellenére javulnak”

A kormány és a szaktárca egyértelműen elkötelezett a nemzeti légitársaság fenntartásában, s a továbbiakban is minden szükséges intézkedést megtesz a Malév folyamatos és biztonságos működtetése érdekében – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM).

A tárca szerdai közleményében hangsúlyozza: „a megalapozatlan sajtóhírekkel szemben tehát a vállalat nincs csőd közeli helyzetben. A sikeres hatékonyságjavító intézkedéseknek köszönhetően a legutóbbi időszakban a Malév üzleti eredményei megörökölt terhei és a romló világgazdasági környezet ellenére is javulnak”.

A napokban közzétett Fehér könyv a múlt súlyos mulasztásai és visszaélései mellett bemutatja a Malév életben tartása érdekében tavaly nyár óta megtett intézkedéseket is – emlékeztet a tárca. E lépések egyértelműen igazolják, hogy a kormány és a szakminisztérium minden lehetséges eszközt mozgósítva a légitársaság fennmaradásán dolgozik. A folyamatos működéshez szükséges feltételeket az elmúlt hónapokhoz hasonlóan változatlanul kész és képes megteremteni.

Az eddigi intézkedések kedvező hatásai a közlemény szerint máris megmutatkoztak a közelmúltban a romló körülmények ellenére is figyelemre méltóan javuló kereskedelmi eredményekben. Az utolsó negyedév mintegy hétmilliárd forint többletbevételt hozott az előző év azonos időszakához képest. A járatok 75 százalék feletti kihasználtsága meghaladja az európai átlagot is. A felelős gazdálkodásnak köszönhetően a Malév Budapest Airporttal szembeni kintlévőségét a kormányváltáskor kimutatható 15 millió euróról kevesebb mint felére, 7 millió euróra sikerült leszorítani – mutat rá a tárca.

Az NFM előrehaladott tárgyalásokat folytat több pénzügyileg stabil, európai szakmai befektetővel. Az egyeztetések eredményes lezárásáig minden szükséges lépést megtesz a légitársaság életben tartása és lehető leghatékonyabb, zavartalan működtetése érdekében. A Malév partnereinek, beszállítóinak és utasainak érdekei a legkisebb mértékben sem sérülhetnek, a vállalat folyamatosan képes ellátni feladatait, eleget tenni kötelezettségeinek.

A Budapest központú nemzeti légitársaság üzemeltetése nemzetgazdasági szempontból is indokolt. A Malév cégcsoport 2600 munkavállalót foglalkoztat, 500 hazai vállalkozással áll rendszeres szerződéses kapcsolatban. A légitársaság a központi költségvetés bevételeihez közvetlen és közvetett módon évi mintegy 70 milliárd forinttal járul hozzá. Döntő részben külföldről származó árbevételei miatt az ország egyik legjelentősebb exportőre, a Budapest Airport forgalmának 40 százalékát biztosítja.

A Malév közel 3 millió utast szállít évente 23 ezer járatpáron és 45 desztinációba repül közvetlenül. Létezése a külföldről érkező beruházási, befektetési döntések egyik alaptényezője, hozzájárul az ország regionális szerepének erősítéséhez – tartalmazza a közlemény.