Izrael aggódik Egyiptomban: előretörtek a szélsőséges iszlamisták

Két iszlámista párt, a mérsékelt Szabadság és Igazság és a szélsőséges szalafisták vezetnek az egyiptomi parlamenti választásokon. A világi liberális pártok messze lemaradta 

 
A Muzulmán Testvériség politikai szárnya, a Szabadság és Igazság és a szélsőséges Szalafista Iszlámista Párt vezetnek az egyiptomi választásokon a legfrissebb eredmények szerint, a világi liberális pártok messze lemaradtak, jelentette a BBC. Az eredmények alapján arra lehet következtetni, hogy az újonnan választott parlamentben a két iszlámista csoport nagy többséget szerezhet, bár a választásoknak még két további fordulója hátra van.

A Muzulmán Testvériség nyilatkozatban kérte a népakarat tiszteletben tartását, egyben elhatárolódott a szélsőséges Szalafistáktól. A Muzulmán Testvériség, bár az arab világban a dzsihádista mozgalom legfontosabb szervezete, Egyiptomban mérsékeltebb iszlámista erőnek számít. A Szalafista Iszlámista Párt ugyanakkor a legszélsőségesebb dzsihádista ideológia képviselője.

A rivális pártok csalással vádolták a Szabadság és Igazságot, amely, állításuk szerint gyógyszer- és ételadományokkal vásárolt szavazatokat. A Muzulmán Testvériség humanitárius hálózatokat is fenntart, így a vádaknak lehet alapja.

Izrael az eredmények láttán máris aggodalmát fejezte ki, de jelezte, hogy tiszteletben tartja az egyiptomi nép döntését. Izraelben aggályokat kelt, hogy a Testvériség ambivalens az egyiptomi-izraeli békével kapcsolatban, egyes iszlámista vezetők a békemegállapodás felmondását követelték.

Aggodalmakat kelt továbbá a Testvériség és a Hamasz kapcsolata. A Gázai övezetet uraló terrorcsoport máris reményét fejezte ki, hogy Egyiptom a jövőben komolyabban támogathatja ügyüket.

Index/BBC/atv.hu/bpi.hu