Jobban beleszólhat az Európai Parlament az emberi jogok érvényesülését szolgáló források elosztásába

Jobban beleszólhat az Európai Parlament az emberi jogok Európai Unión kívüli érvényesülését szolgáló bizonyos EU-források elosztásába annak köszönhetően, hogy a képviselőtestület az e heti brüsszeli plenáris ülésen elfogadta Gál Kinga (Fidesz) erre vonatkozó jelentését.

A magyar képviselő pénteken kiadott közleménye emlékeztetett arra, hogy a jelentés a Demokrácia és az Emberi Jogok Európai Eszközének (EIDHR) működését módosította. A több mint egymilliárd eurós hétéves költségvetési kerettel rendelkező pénzügyi eszköz célja az emberi jogok érvényesülésének előmozdítása az unión kívüli országokban, segítségével egyebek között támogatható a gyermekek jogaiért folytatott küzdelem, a kínzás és kegyetlen bánásmód elleni harc, és az emberi jogvédők védelme. A haszonélvezők olyan civil szervezetek, amelyek nem uniós országokban „küzdenek az emberi jogokért sokszor a legmostohább körülmények között, és akiknek ezzel az eszközzel a gyakran diktatórikus kormányok tudta vagy beleegyezése nélkül is segíteni lehet”.
Gál Kinga egyebek között azzal érvelt: annak érdekében, hogy a fentebbi célokra fordított eurómilliók jó ügyeket szolgáljanak, megfelelő helyre és célra fordítsák őket, elengedhetetlen a döntések előkészítésébe a polgárokat közvetlenül képviselő Európai Parlament bevonása. Az uniós intézmények közötti tárgyalásokon született kompromisszum értelmében – amelyet az EP a jelentés elfogadásával hagyott jóvá – a parlament számára lehetőség nyílik az ellenőrzés gyakorlására e pénzügyi eszköz felett – szögezte le a közlemény.