„Ennek a kormánynak megvan az ország átalakításához szükséges támogatása”

Mindenképpen eredménynek tekinthető, hogy 2004 után először azt mondhatjuk, reális az esély arra, hogy az államháztartás hiánya 3 százalék alá kerüljön – jelentette ki Lázár János a Fidesz frakcióvezetője kedden, a Joint Venture Szövetség és együttműködő partnerei által szervezett vállalatvezetői fórumon tartott előadásában a Kempinski Hotel Corvinusban. A kormánypárti képviselőcsoport vezetője ugyanitt arról is beszélt, 2011 decemberére minden átalakítással kapcsolatos törvénynek meg kell születnie és ezek a törvények meg is születnek. A politikus úgy fogalmazott, úgy véli, a jelenlegi kormánynak megvan az ország átalakításához, a takarékos gazdálkodáshoz és a költségvetés rendbetételéhez szükséges támogatása.

Lázár János beszédének elején úgy fogalmazott, van egy gazdasági és egy társadalmi értelmezése annak, ami 2010-ben Magyarországon történt. Abban mindenki egyetértett egy évvel ezelőtt, hogy húsz év után egy nagy korrekcióra, nagy változásra van szükség – szögezte le a kormánypárti politikus, akinek a véleménye szerint az ország megváltoztatása mögött erős társadalmi felhatalmazás és legitimáció állt, a társadalom szereplői, a gazdaság véleményformálói és a választópolgárok is úgy érezték, az elmúlt húsz év zsákutcának tekinthető.

Fotók: fidesz.hu

 

A kormánypárti képviselőcsoport vezetője úgy folytatta, az elmúlt nyolc év rossz kormányzása és az elmúlt húsz év társadalmi csődje kellett ahhoz, hogy a kétharmados parlamenti többség kialakulhasson.

Kitért rá, az átalakulás volumene, mérete, súlya ellenére ha megnézzük a közvélemény kutatási adatokat a legutóbbi hétvége időközi választásával kapcsolatban, azt láthatjuk, még érdemben nem alakult ki az az erő, amely a Fidesz váltópártja lehetne. A magyar társadalom láthatóan befogadja, elfogadja, sőt egyfajta hallgatólagos támogatást is biztosít a változásokhoz – tette hozzá Lázár.

 

 

A fideszes politikus szerint óriási annak a felelőssége, hogy ma meg tudjuk mondani, a sok lehetséges gazdasági megoldás közül melyik a legjobb.

Hozzátette, a kormány erre törekszik, mérlegelve, hogyan tudná leginkább versenyképessé az országot. Lázár János felidézte, a kormány választhatott melyik utat kívánja követni: lassabban, kerülve a konfliktusokat, vagy minél hamarabb, a konfliktusokat vállalva végezze el az átalakításokat. A honatya meggyőződése szerint helyes volt az a döntés, hogy az első másfél évben a korábbiakhoz képest jóval több tabu ledöntését vállalta fel a kormányzat és fogott hozzá a rendszerek átalakításához.

 

 

A Fidesz frakcióvezetője aláhúzta, aki most, élve a válság és az átalakulás adta lehetőségekkel képes egy új rendszert felépíteni, annak van esélye arra, hogy versenyképes gazdasági környezetet teremtsen a következő évtizedben.

A honatya arról is beszélt, most egy olyan időszaknak kell következnie, amikor a gazdasági szereplők megnyugodhatnak, az alapvető döntéseket meghoztuk, kész van egy új gazdasági, egy új adópolitikai, szakképzési, oktatási, egészségügyi, állami, közigazgatási és hatósági rendszer, amely képes kiszolgálni az ipart, a kereskedelmet és a gazdaságot. Kiemelte: 2011 decemberére minden átalakítással kapcsolatos törvénynek meg kell születnie és ezek a törvények meg is születnek.

 

 

Lázár szerint az ország gondjain három szereplőnek kell arányosan osztoznia. A társadalomnak, amely nehéz helyzete miatt tovább már nem terhelhető, az államnak, illetve a gazdasági élet bizonyos szereplőinek, akiket jobban be kell vonni a közteherviselésbe, mint eddig.

A frakcióvezető elmondta, úgy látja, a jelenlegi kormánynak megvan az ország átalakításához, a takarékos gazdálkodáshoz és a költségvetés rendbetételéhez szükséges támogatása. Lázár János jelentős eredménynek nevezte, hogy 2004 után először azt mondhatjuk, reális az esélye arra, hogy az államháztartás hiánya 3 százalék alá kerüljön. Igyekszünk határozott lépéseket tenni annak érdekében, hogy az államadósságot csökkentsük – szögezte le.

 

 

Arról is szólt, a mai világban minden változik, az állam átalakítása flexibilis, változó folyamat. A helyzet megváltozásához viszonyított politikai álláspont inkább politikusi erény – mondta Lázár János hozzátéve, ha változik a helyzet, az embernek a politikában meg kell tanulnia megváltoztatni az álláspontjait, főleg, ha tízmillió ember sorsa van rábízva.

Egy kormány cselekvőképessége erény, változtatási képessége dicséretes – húzta alá a kormánypárti képviselőcsoport vezetője.

 

 

Lázár János végül arról beszélt, a kormányzati politikának olyan szakaszába kell lépnie 2012-ben, amikor az új rendszereknek a próbaüzemére kerül sor és az új gazdasági, támogatási, fejlesztési rendszerek, illetve az új adórendszer átrendezése jogszabályi keretek között megtörténik.