Lázár: Az éjszakai vita nem a munkavállalókról, hanem a balhéról szólt

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvének előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitája nem a munkavállalók érdekéről szólt, hanem a politikai balhéról.

Lázár János kedd délelőtt – miután a Ház kormánypárti többséggel úgy döntött, összevontan folytatja a jogszabály vitáját –  azt mondta: az utóbbi hetekben az MSZP és a Jobbik többször nehezményezte, hogy fajsúlyos jogszabályok esetében időkeretben zajlik a parlamenti vita. Ezt figyelembe véve – folytatta – például a munka törvénykönyvének – vagy a köznevelési törvényjavaslatnak – a részletes vitájára nem szabtak időkeretet, ám az ellenzéki pártok ezt „technikai obstrukcióra” használták fel.

Kifejtette: mivel az ellenzék sérelmezte, hogy éjszakába nyúlik a vita, javasolta, folytassák a módosító javaslatok megtárgyalását péntek déltől, és így a vitára akár a hétvége is rendelkezésre állhatott volna. „Beláttuk, hogy nem jól állítottuk össze a Ház heti rendjét, ezért próbáltunk gesztust tenni”, ám az ellenzék „példátlan módon” nemet mondott a saját kérésének teljesítésére, ezzel pedig kiderült, hogy a politikai balhé fontosabb nekik, mint a munkavállalói jogok – fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy miután az ellenzék nem fogadta el a kormányoldal „gesztusát”, a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról pedig dönteni kell, egy-két óráig még folyik a munka törvénykönyvének részletes vitája, ám azután javasolni fogják annak lezárását.

A munka törvénykönyvével kapcsolatban megjegyezte, múlt héten találkozott a szakszervezetekkel, és tudomása szerint szerdán Orbán Viktor miniszterelnök is egyeztetni fog velük, hiszen fontos, mi lesz az egyéni és a kollektív munkavállalói jogok sorsa.

Hétfőről keddre virradó éjszaka az elnöklő Ujhelyi István egy vitaszakaszban javasolta megnyitni az új munka törvénykönyvének részletes vitáját, a padsorokban ülő 26 képviselő azonban 8 igen szavazattal, 15 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett elvetette ezt a szocialista Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazáson. A házszabály értelmében így törvényszakaszonként – a munka törvénykönyve esetében mintegy száz részben – nyílt meg a vita a több száz módosításról.

Arra a kérdésre, hogy várható-e szankció amiatt, hogy az említett gépi szavazáson alulmaradt a kormányoldal, Lázár János nemmel válaszolt.