Külföldi sajtó Magyarországról

Külföldi sajtó Magyarországról – Brit lapok az osztrák bankokról, a Moody’s-ról, német lap a magyar filmiparról

A pénteki Financial Times a Kelet-Európával kapcsolatos osztrák banki intézkedésekről és a Moody’s hitelminősítő által bejelentett leminősítésről, a The Economist Orbán Viktorról, míg a német Die Welt a magyar filmiparról közölt cikket pénteken.

A Financial Times a magyar befektetési ajánlású adósosztályzat megvonásával kapcsolatban azt írta, hogy „messze vannak azok az idők”, amikor Magyarország 1996-ban, a volt kommunista országok közül elsőként szerzett befektetésre ajánlott hitelminősítői besorolást. A londoni gazdasági napilap szerint Orbán Viktor miniszterelnök az EU-partnerek, a bankok és a befektetők bírálatai ellenére ragaszkodik a független gazdaságpolitikához. A magyar bankrendszerben domináló külföldi bankokat ugyanakkor különösen bosszantja a végtörlesztési törvény, és ezek a bankok felülvizsgálják magyarországi üzleti tevékenységüket, csökkentve kitettségüket a magyar piacon – áll a Financial Times írásában.
A The Economist pénteki írása szerint a Fidesz-kormány jogosan érvelhet azzal, hogy zűrzavart örökölt szocialista elődjétől. Orbán Viktor miniszterelnök azonban választási győzelme után időt és energiát vesztegetett olyan perifériális ügyekre, mint például a szólásszabadság hívei által gyűlölt médiatörvény. Kormányának „bunkerszerű” mentalitása károsan hatott a szavazókkal folytatott kommunikációra, és a külvilággal szembeni függetlenség hangos deklarálása után most kudarcnak tűnnek a nyomás hatására tett engedmények. A kormányfő ellenfelei kárörömben úsznak, támogatói pedig forrongnak – áll a The Economist pénteki írásában.
A magyar filmipar megújításával foglalkozó kormánybiztos, Andrew Vajna tevékenységéről közölt elemző jellegű tudósítást pénteki számában a Die Welt. A német konzervatív napilapban Jörg Taszmann az írás alcímében azt hangoztatta, hogy a magyar jobboldali kormány a filmipart is át kívánja alakítani, és ennek a feladatnak a megbízásával a „hollywoodi mogult”, Andrew Vajnát bízta meg. A cikkíró utalt arra, hogy Vajna a magyar filmet ismét „export- és piacképessé” akarja tenni. A magyar filmkészítők és kritikusok a támogatási rendszer „hollywoodizálásától” tartanak, és nem bíznak Vajnában azzal kapcsolatban, hogy a művészileg igényes filmeket is támogatni fogja – hangoztatta a cikkíró, aki szerint a kormánypárt a magyar történelem hőseiről szóló nemzeti eposzokat tervez. Ennek kapcsán a szerző Csontváryt és Lisztet említette. Idézte ugyanakkor a magyar kormánybiztost, aki úgy fogalmazott: nem hagyja magának előírni, hogy mit kell támogatnia.
www.welt.de/print/die_welt/kultur/article13734584/Ist-Rambo-vielleicht-doch-ein-Idealist.html