Az egykori német kormányzati gép az iráni elnököt fogja a jövőben szállítani

Kínos: Merkel repülőgépe Ahmadinezsádhoz kerülhet

Németország az iráni atomfegyver- fejlesztési program hangos ellenzője és keményebb szankciók bevezetését sürgeti az országgal szemben. Ehhez képest éppen a kancellária egyik lecserélt gépe került kerülőutakon Teheránba.
Az iráni Mahan Air légitársaság igyekszik elit-szolgáltatásokkal eladni magát: „The Spirit of Excellence” szlogennel hirdetik magukat weboldalukon is. 5 darab Boeing 747 -es már szerepel kínálatukban, ezen kívül 27 Airbus-szal is rendelkeznek. Arról, hogy a Jetek beszerzése akadályba ütközött az Irán elleni szankciók miatt, nem nagyon beszélnek.

A légitársaság még egy gépet megvásárolt, az Airbus 310-304-et november 18-án szállították Kijevből Teheránba. A gép állítólag ezt megelőzően 20 évig állt a német szövetségi kormány szolgálatában, és néhány hónappal ezelőtt még a kancellár asszonyt, a külügyminisztert és más kabinettagokat szállított. A gép a német időkben a Theodor Heuss nevet viselte, és fedélzetén hálófülke, tusoló és bőrkanapék találhatók.

Az adásvétel azért is nagyon kínos a németek számára, mert ők az Irán elleni egyre súlyosabb szankciók bevezetése mellett kardoskodnak. A leselejtezett gép érdekes úton került Teheránba. Júniusban repült utoljára kormányszolgálatban, és teljesen hivatalosan kínálták eladásra. Az érdeklődők, akiknek személyi igazolvánnyal kellett igazolniuk magukat, meg is nézhették május elején a gépet és május 24-ig kellett hivatalos ajánlatot adniuk rá. A vevő nem is késlekedett, június végén már új tulajdonosé, egy kelet-európai befektetői csoporté volt, amely 3,123 millió eurót fizetett érte. A vevő akkor még úgy nyilatkozott, nem tudja, mi lesz a gép további sorsa. A gépről ekkorra eltüntették a hivatalos német színeket és felségjelzéseket. A repülőt ezután az ukrán befektetők továbbadták a Mahan Airnek – ezért többen azt feltételezik, hogy már eleve az irániak megbízásából vásárolták meg. Ha valaki közvetlenül próbált volna meg hozzájutni a repülőhöz, nem tehette volna meg az időközben bevezetett szankciók miatt.

Az egykori kormányzati gép mindenesetre az iráni elnököt fogja a jövőben szállítani – legalábbis sokan ezt feltételezik. A légitársaságnak egyébként kétes híre van és az Egyesült Államokban tiltólistás, ugyanis a szaúdi nagykövet ellen tervezett washingtoni merénylethez a Mahan Air csempészett fegyvert és embert.

A CNN  jelentése alapján az USA egyébként is olyan szankciók szigorítását tervezi, amelyek az ország petrolkémiai iparát sújtanák. Diplomáciai források szerint az iráni cégekkel együttműködő földgáz- és kőolaj-kitermelő vállalatokat a jövőben kitiltják az amerikai piacról.

atv.hu / Spiegel.de/BreuerPress.com