Az oroszok segítségét kérik

Az ellenzéki Szíriai Nemzeti Tanács ellenzi a külső katonai beavatkozást és Moszkva segítségét kéri az elnök eltávolításához jelentette ki kedden az orosz fővárosban a szír tárgyalóküldöttség vezetője.

A politikus hangsúlyozta, hogy a moszkvai tárgyalások meglehetősen konstruktívak voltak. Elmondta: ígéretet kaptak arra, hogy Moszkva együttműködik az Arab Ligával a békés rendezés érdekében. A megbeszélések során nem merült fel a Szíriai Nemzeti Tanács elismerése orosz részről.

Az orosz külügyminisztérium a tárgyalásokat követően kiadott közleményében ismét felszólította az egymással szemben álló feleket a párbeszédre és megengedhetetlennek nevezte a külső katonai beavatkozást a szíriai konfliktusba. „Szergej Lavrov külügyminiszter és helyettese, Mihail Bogdanov teljesen egyértelműen arra hívta fel valamennyi szíriai ellenzéki csoportot, amely elutasítja a politikai célok erőszakos elérésének módszerét, hogy haladéktalan üljön tárgyalóasztalhoz az Arab Liga kezdeményezésére a hatalom és az ellenzék párbeszéde útján való rendezés érdekében.”

Fotó: Reuters

 

Az orosz külügyi közlemény hozzáteszi: „Az ellenzék képviselőivel ismertettük Oroszország álláspontját, amely szerint valamennyi szíriai érdekében konstruktívan kell hozzáállni az ország problémáinak megoldásához, a reformok véghezvitele és a külső katonai beavatkozás elkerülése érdekében.”

Az emigráns Szír Nemzeti Tanácsot, amely egyike a szíriai ellenzéki csoportosulásoknak, eddig az Arab Liga tagállamai – Líbia kivételével – nem ismerték el. Tagjai között szerepel a Damaszkuszi Nyilatkozat több résztvevője és a Muzulmán Testvériség egyik képviselője is. A tanács vezetője, Buran Galijun a Sorbonne egyetem professzora.

 

Buran Galijun, a szíriai ellenzék többségét tömörítő testület elnöke és küldöttségének tagjai arról próbálták meggyőzni Moszkvát, hogy a jelenlegi elnöknek, Bassár el-Aszadnak távoznia kell posztjáról. „A szíriai konfliktus békés rendezésének hívei vagyunk, de Moszkvának érzékenyebbnek kellene lennie a szíriai áldozatok tekintetében, mint a hatalom iránt.” A szíriai ellenzék szerint ahhoz, hogy a tárgyalások megkezdődhessenek, a nemzetközi közösségnek, így Oroszországnak is „követelnie kellene Bassár el-Aszad távozását”.