A hadisírok gondozása a nemzet egyik legalapvetőbb feladata

A hadisírok gondozása minden nemzet egyik legalapvetőbb feladata, főként egy olyan országban, amely – számarányát tekintve – a negyedik legnagyobb emberveszteséget szenvedte el a II. világháborúban – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter pénteken Budapesten, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság által szervezett konferencián.

A miniszter szomorúnak nevezte, hogy miközben a határon túli magyar hadisírok gondozását államközi szerződések szavatolják, a magyar földben eltemetett magyar katonák sírjai, gondozás hiányában, lassan eltűnnek.

Hende Csaba közlése szerint most egy olyan rendszert alakítanak ki, amely ápolja ezeket a sírokat, a hősök emlékét, és adatot is szolgáltat az érdeklődőknek. A kérdést szabályozó törvénytervezet már túl van a tárcaközi egyeztetéseken, így azt a parlament – a remények szerint – még az idén elfogadhatja, és jövő év elején életbe is léphet – fűzte hozzá. Az adatszolgáltatásról elmondta, hogy még ebben a hónapban elindulhat a www.hadisir.hu címen elérhető honlap, ahol az érdeklődők a háborúkban elhunyt, de ismeretlen helyen nyugvó rokonaik után kutathatnak.

Szőcs Géza, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium kulturális államtitkára azt mondta, az említett törvény rendelkezései lehetővé teszik az ország területén lévő hadisírok fenntartását és gondozását, elősegíti az állampolgárok összetartozás-tudatának erősítését és a „nemzet moráljának emelését”.

Az országnak szüksége van olyan szimbólumokra, amelyekre minden magyar büszkén tekint, mindenki által elérhetőek, kohéziós erejük és identitásképző mivoltuk általánosan elfogadott – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve, hogy a törvény lehetőséget teremt nemzeti emlékhelyek kijelölésére is.

Közlése szerint kiemelt nemzeti emlékhely lesz a törvény értelmében a budapesti Kossuth Lajos tér, míg nemzeti emlékhely egyebek mellett a szintén fővárosi Várnegyed, a Magyar Nemzeti Múzeum, a Hősök tere, a Debreceni Református Egyetem és Kollégium, Ópusztaszer, és a pákozdi katonai emlékhely.

A konferencián mások mellett előadást tartott Debreczeni-Droppán Béla történész, levéltáros, Zsigmond Attila, a Budapest Galéria főigazgatója, Horváth József, az Országos Temetkezési Egyesület és Ipartestület elnöke, valamint Fogarasi Katalin, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság főtitkára. A zárszót Boross Péter volt miniszterelnök, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke mondta.

BreuerPress-info