Kardos Péter főrabbi, az Új Élet főszerkesztője Zugló Díszpolgára lett

Riersch Tamás/ Forrás: Zuglói Lapok

A zuglói zsinagóga a befogadó intézmények közé tartozik, mindenkit tárt karokkal várunk.

Október elején, első alkalommal adták át a Zugló Díszpolgára elismerést. Ezt a díjat korábban a Zuglóért Emlékérem helyettesítette., de a tavaly megválasztott zuglói önkormányzat úgy döntött, hogy a kerület legkiválóbbjainak ne emlékérmet, hanem nevén nevezett díszpolgári kitüntetést adjanak. Az idén első alkalommal átadott Zugló Díszpolgára elismerést Kardos Péter főrabbi mellet, Dr. Hajnal György kanonok, plébános és Baranyai László színművész vehették át.


zuglo_diszpolgarok.jpg
Kardos Péter főrabbi, a zuglói zsinagóga főrabbija, dr. Hajnal György, a Regnum Marianum Plébánia kanonok plébánosa és Baranyi László színművész


Kardos Péter főrabbi a hetvenes évek legelején került a Thököly úti zsinagógába. Ezt azonban egy olyan megrázó élmény előzte meg, amely a későbbi életét is meghatározta.

Nagyon meglepett a kerület vezetőinek döntése, váratlanul ért ez az elismerés – mondta a zuglói zsinagóga főrabbija a Zuglói Lapok-nak. Én ugyanis nem itt élek, ám a zsinagóga révén, immáron négy évtizede kötődöm Zuglóhoz.

Személyesen is követhettem 1967-ben a zuglói nyilas per minden borzalmát. Innen tudtam meg, hogy a nyilasok a zsinagógába hurcolták át kivégezni áldozataikat. Ezért első alkalommal nagyon meghatottan léptem a helyiségbe, a zuglói zsinagóga Magyarország egyik legnagyobb mártírhelye volt. A halottak emlékét azóta már az épület külső falán, illetve belül is egy-egy emléktábla őrzi, de mi nem gyertyákkal, koszorúkkal emlékezünk a halottakra, hanem azzal, hogy az egykori kivégzőhelyet élettel töltjük meg.

Zuglóban a háború előtt még öt zsinagóga működött. Ebből a háborút követően már csak három maradt. Amikor Kardos Péter főrabbi lett még működött a Szatmár utcai és a Jávorka Ádám utcai is, ám idővel ezekből kihaltak a hívek, így ma már csak a Thököly úti épületet használja a zuglói zsidó közösség.

Ez a zsinagóga a befogadó intézmények közé tartozik. A nagyobb ünnepeken mindig megtelik az épület és nem csak zsidó emberekkel, hanem olyanokkal is, akik vagy szimpatizálnak velünk, vagy csak a családtagjaikat kísérték el. Mi mindenkit tárt karokkal fogadunk.

Sajnos nem mindenki közeledik jó szándékkal a helyi zsidó közösséghez. Pár éve ismeretlenek (valószínűleg autóból) belőttek a zsinagóga ablakán. Az idei pészahot pedig néhány meggondolatlan fiatal zavarta meg.

Az elmúlt évtizedekben jók voltak a tapasztalataim, Zugló mindig toleráns volt velünk.

Ha már a nyilas perrel kezdtem, had utaljak rá, hogy nekünk mindig erőt adott az a tény, hogy a zsinagóga csak pár méterre helyezkedik el a híres Schlachta-háztól, amely nagyon sok zsidó embernek nyújtott menedéket a legszörnyűbb nyilas terror idején.