A Wallenberg-évről és a biztonságpolitikáról tárgyalt Washingtonban Németh Zsolt

– Az amerikai védelmi és a külügyminisztérium vezető tisztségviselőivel, illetve az Obama-kormányzat egyik különmegbízottjával tárgyalt szerdán Washingtonban Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára.

A látogatás aktualitását az adja, hogy a Rágalmazásellenes Liga (Anti-Defamation League ADL) az idén Esterházy Jánosnak adja posztumusz a „Bátorságért” járó kitüntetését (Courage to Care Award). A díjat csütörtökön veszi át a szlovákiai magyar politikus lánya, s ezen az eseményen vesz részt Németh Zsolt.
Az államtitkár a szerdai megbeszéléseiről  elmondta, hogy „a magyar-amerikai kapcsolatok problémamentesek, stabilak, erősek és az elkövetkezendő időszakban várható, hogy tovább fognak erősödni”, nem utolsó sorban a 2012-es Wallenberg-év miatt, amelyről már megkezdődtek a politikai, illetőleg a technikai szintű egyeztetések, többek között Hannah Rosenthallal, az Obama-kormányzat antiszemitizmus elleni elnöki különmegbízottjával. A svéd diplomata születésének századik évfordulója alkalmából rendezendő események többjén is várható az amerikai részvétel, mert Wallenberget az Egyesült Államokban is nagy tisztelet övezi, a legjelentősebb zsidómentőként tartják számon.
„Szorosan együttműködünk Amerika mellett egyébként Izraellel, Svédországgal, Svédország budapesti nagykövetével fogjuk együtt társelnöki a Wallenberg Emlékbizottságot, és természetesen Izraellel, valamint a washingtoni Tom Lantos Alapítvánnyal is egyeztetünk a szervezés során, akárcsak a budapesti Wallenberg Egyesülettel, amely nagyon aktívan készül a Wallenberg-évre” – mondta Németh Zsolt.
Philip Gordonnal, a külügyminisztérium európai és eurázsiai ügyekért felelős államtitkár-helyettesével, valamint James Townsenddel, a védelmi minisztérium biztonságpolitikai helyettes államtitkárával a téma a biztonságpolitika volt. Németh Zsolt közölte: meg tudta erősíteni, hogy Magyarország elkötelezett az afganisztáni jelenléte fenntartása mellett. Az „együtt be, együtt ki” elve alapján fontosnak tartja ugyanakkor, hogy kezdődjenek meg mielőbb a 2014-et követő, tehát a kivonulást követő időszakról az egyeztetések. Magyarország ennek jegyében most már a közreműködését fokozatosan a biztonsági erők kiképzésére fogja összpontosítani – mondta.
A kétoldalú kapcsolatok másik kiemelt témája a Nyugat-Balkán stabilitása. Németh Zsolt szerint az amerikai és a NATO-jelenlét elengedhetetlenül fontos ebben a térségben. Magyarország úgy ítéli meg, hogy „miután Horvátország a nyugat-balkáni országok közül révbe ért az euroatlanti integráció tekintetében, a következő hajó, amely a fregattából sikeres lehet, Montenegró lehet”.
„Reményeink szerint az Európai Unió jövőre megkezdi csatlakozási tárgyalásait Montenegróval”, és a NATO jövő évi, chicagói csúcstalálkozóján Magyarország szerint Montenegró meghívást kaphat ebbe a szervezetbe is – mondta Németh Zsolt. „A nyitott ajtó politikája a NATO hitelességének nagyon fontos összetevője” – tette hozzá az államtitkár.