Az iszlamista Nahda párt a tunéziai szavazatok 41,47 százalékát nyerte el

A mérsékelten iszlamista en-Nahda párt a szavazatok 41,47 százalékát nyerte el vasárnap a tunéziai alkotmányozó nemzetgyűlési választásokon, és ezáltal 90 képviselői helyhez jut a 217 tagú tunéziai parlamentben. Erőszakos tüntetés volt az ország középső részén lévő Szidi Búzid városban, mert a bizottság érvénytelenítette egy párt bizonyos listáit.

  A választásokon második helyen végzett baloldali Kongresszus a Köztársaságért (CPR) párt 30 helyet (13,82 százalékot) szerzett meg a nemzetgyűlésben, a szintén baloldali Ettakatol pedig 21 helyet (9,68 százalék) – közölte Kamel Dzsendubi, a választási bizottság elnöke.

A választási bizottság kampányfinanszírozási szabálytalanságra hivatkozva érvénytelenítette a negyedikként befutó, Hesmi Haadi üzletember alapította párt, a Népi Beadvány az Igazságért és a Fejlődésért hat területi választási listáját. A Népi Beadvány nagy meglepetésre – a veszteség ellenére – 19 helyet szerzett meg a nemzetgyűlésben. Főleg olyan listákat érvénytelenítettek, amelyeket főleg az ország középső részén található Szidi Búzid városban és környékén állították. Maga Haadi is mandátumot szerzett a városban.

A listák érvénytelenítésének hírére felháborodott fiatalok mintegy 2000 fős tömege gyűlt össze Szidi Búzid központjában, és előbb megtámadták és kifosztották a győztes en-Nahda helyi irodáját, kővel dobálták a rendőröket, majd felgyújtották a polgármesteri hivatal egy részét. A rendőrök könnygáz bevetésével kergették szét a randalírozókat.

Haamdi kampányából Tunéziában nem lehetett érzékelni semmit, csupán műholdas televízióadóján, az al-Musztakillán keresztül Londonból. Azután, hogy a választási bizottság bejelentette listái egy részének érvénytelenítést, ő közölte, hogy „erőszakos és becstelen” volt a választási küzdelem, ezért az összes listáját visszavonja.

Ötödikként futott be a választásokon a centrista Haladó Demokratikus Párt, és 17 mandátumot szerzett.

A választások eredménye még nem végleges, öt napig fellebbezni lehet ellene, majd az úgynevezett közigazgatási törvényszék megerősíti azt.