A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE – 2011.november ZSIDÓ VALLÁSTUDOMÁNYI ESEMÉNYEK

 

 

 

5. évfolyam. 19. szám

 [email protected]

 2011. október 27.

 A MAGYAR TUDOMÁNY ÜNNEPE – 2011. november

 

ZSIDÓ VALLÁSTUDOMÁNYI ESEMÉNYEK

November 8. kedd, 14:00 Jancsó Miklós filmjei és a zsidóság – Kerekasztal-beszélgetés

November 16. szerda, 14:00 Hazugság nélkül – Popper Péter emlékülés
November 21. hétfő, 10:00 Gustav Mahler, Arnold Schönberg és a második bécsi iskola.

November 22. kedd, 10:00 Smot – Exodus tanulmányok, asszociációk Mózes II. könyvéhez.

November 23. szerda, 10:00 Zsidóság – kutatások és Bibó szellemisége,  konferencia 

November 28. vasárnap, 16:00 A Goldmark kórus hangversenye.

Részletes programok a honlapunkon.

www.or-zse.hu/mtud2011/index.htm

 

 

KÖNYVBEMUTATÓ

 

Október 16-án, vasárnap délután volt Schőner Alfréd: Az irgalom kapuja (Négy évtized a szószéken) c. könyvének a bemutatója a Zsidó Múzeumban. Dr. Peremiczky Szilvia, a múzeum igazgatója köszöntötte a vendégeket és elmondta, rendszeresen szeretnének otthont adni könyvbemutatóknak is.

A főrabbi könyvét elsőként Dr. Feldmájer Péter a MAZSIHISZ elnöke méltatta, majd Dr. Lichtmann Tamás az OR-ZSE professzora mutatta be.

A szerző válaszában köszönetet mondott mindazoknak, akiknek a segítségével jelent meg a könyv, azután az egyes írásokhoz fűzött szubjektív emlékeket. A formailag is igényes kiadvány a Gabbiano Print Nyomda és Kiadó Kft. támogatásával jelenhetett meg.

A bemutató színvonalát Nógrádi Gergely operaénekes, kántor szakos hallgató közreműködése emelte.

 

 

KELET-SZLOVÁKIAI KIRÁNDULÁS

 

Az OR-ZSE Közösségszervező szakos hallgatói a „Zsidó környezetünk védelme” című tantárgy keretében, Sommer László szakfelelős vezetésével, kétnapos kiránduláson vettek részt Kelet-Szlovákiában.

A 27 résztvevő autóbusszal járta be az egyébként nehezen megközelíthető, a zsidóság számára fontos helyeket.

Kassa, Eperjes, Bártfa zsinagógáit, temetőit látogatták meg és találkoztak a helyi zsidóság képviselőivel.

Részletes beszámolót a honlapunkon lehet olvasni.

or-zse.hu/keletszlovkirand2011.htm

 

 

AZ ÉLET MENETE

 

Jótékonysági koncert lesz az Élet Menete Alapítvány javára 2011. november 13-án 18:00 órakor a Dohány utcai zsinagógában. Közreműködnek: Koncz Zsuzsa, Tolcsvay László, Kulka János, Érdi Tamás.

www.eletmenete.hu

 

 

SZABADEGYETEM BUDAPESTEN

 

Ezen a héten folytatódtak az OR-ZSE szabadegyetemének előadásai. Hétfőn Rathmann János egyetemi tanár: Zsidó filozófus, zsidó zenész, avagy egy „felvilágosodott” család életútja (Mendelsohn) címmel tartott előadást.

Szerdán Szerdócz Ervin rabbihelyettes: A zsidó ünnepekről (sábát, hanuka, purim, széder este, ómerszámlálás, sávuot) beszélt a nagyszámú érdeklődőnek.

November 2-án, szerdán Deutsch Gábor főiskolai adjunktus: A zsidó élet körforgása a születéstől a temetésig I. (körülmetélés, az első szülöttek kiváltása, bár micvá/bát micvá, eljegyzés) címmel tart előadást.

 

….ÉS VIDÉKEN

 

 

Az OR-ZSE megszervezte a szabadegyetem két vidéki tagozatát is. Mindkét helyszínen október 27-én csütörtökön indultak az előadások. Szombathelyen Schőner Alfréd rektor, főrabbi: „36 igaz emberen áll a világ” Kik voltak az igazak? Kik a világ igazai? címmel, Vácott pedig Dr. Oláh János egyetemi docens: Őszi ünnepek után (Az ún. „nagy” ünnepek: ros hasana, jom kipur, szukkot, smini áceret és szimhát torá) címmel tartott előadást.

www.or-zse.hu/szegyetem/szegy-alap2011.htm

 

 

JUNIOR PRÍMA DÍJ

 

Ebben az évben az Oktatás és Köznevelés kategóriában Junior Príma Primissima díjat kapott Virág Emese, egyetemünk Kultúratörténet (MA) szakos hallgatója.

(„A magyar oktatás és köznevelés kategória jelöltjeit szakmai szervezetek, egyetemi rektorok, illetve a kategória eddigi Junior Prima és Prima Primissima-díjazottjai javasolják.”)

Gratulálunk!

Részletes beszámolónk honlapunkon.

www.or-zse.hu/juniorprima2011.htm

 

 

BIBLIA AZ EURÓPAI KULTÚRÁBAN

 

„Sámuel első és második könyve” címmel tartott előadást Dr. Oláh János egyetemi docens a Szabadegyetem a bibliáról előadássorozat keretében október 24-én az Adventista Egyház szervezésében.

 

 

„LEGYEN JOBB A GYEREKEKNEK”

 

„Legyen jobb a gyerekeknek” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságába a különböző egyházak képviselői között a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségét egyetemünk oktatója, Dr. Oláh János egyetemi docens képviseli.

 

 

 

 

ÚJ VALLÁSI VEZETŐ SZOMBATHELYEN

 

Petrovits Péter (Áháron Dávid) rabbihelyettes, az OR-ZSE rabbiképző szakának hallgatója lett a Szombathelyi Zsidó Hitközség vallási vezetője.

Részletes beszámolónkat lásd a honlapunkon!

www.or-zse.hu/petrovicsavatas2011.htm

 

 

JÓTÉKONYSÁGI KONCERT

 

„Énekeljetek az Úrnak új éneket” (Zsolt. 96,1) címmel jótékonysági koncertet rendeznek a keresztény-zsidó párbeszéd javára 2011. november 5-én, szombaton 18:00 órakor.

A koncert helye: Budapest VI. Székely Bertalan u. 13.

(Az Adventista Egyház Terézvárosi Gyülekezete)

Fellépnek:

Fekete László– főkántor, Nógrádi Gergely – operaénekes, kántor szakos hallgató, Székelyhidi Hajnal – operaénekes, Neumark Zoltán – zongoraművész, az OR-ZSE  Goldmark Kórusa

szólisták: Biczó Tamás kántor, Fekete László főkántor, Tóth Emil főkántor, karnagy: Ádám Mária, a Terézvárosi Adventista Énekkar, karnagy: Oláh Gábor

 

 

A ZSINAGÓGA HÍREI

 

Meghitt hangulatban teltek az ünnepeink. Zsinagógánkat egyetemünk oktatói, hallgatói, munkatársai és a közösség régi hívei rendszeresen látogatták. Több alkalommal részt vettek az ünnepi istentiszteleteken a Scheiber Sándor iskola tanulói: Bosányi Éva igazgatóhelyettes az első osztályosokkal, Balogh István osztályfőnök a 7. b. osztállyal és más tanulókkal is, akiket szüleik is elkísértek.

 

Komárnóban ros hasanakor Borsányi Schmidt Dániel rabbi szakos hallgató látott el rabbinikus teendőket, erev jom kipurkor és jom kipur délelőttjén és délutánján Balogh István doktori iskolai hallgató mondott drósét.

 

Sábát Brésit napján a Díszteremben köszöntöttük a három „hátán”-t: Schőner Alfrédet, Siklósi Miklóst és Markovics Tibort, akik kiduson látták vendégül a közösség tagjait.

 

E héten, pénteken, az istentisztelet utáni kiduson Siklósi Vilmosné közösségszervező szakos hallgató tart dvár torát.

 

 

&    &    &

 

 

Hetiszakasz:     Noách

or-zse.hu/hit/hitelet37.htm

 

Háftárá:              Hásámájim kiszi

 

Újhold, ros chodes

 

www.rabbi.hu/haftarak/hasamajimkiszi_2010.htm

 

Péntek esti gyertyagyújtás Budapesten:    17:16 órakor

 

A Sábát kimenetele Budapesten:               18:19 órakor

 

 

 

Sábát Sálom! Gut Sábesz! HODES TOV!