Boross: 1956 történelmi parancsot jelent

1956 történelmi parancsot jelentett az akkori generációnak – hangoztatta Boross Péter, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke szombaton, a forradalom és szabadságharc kitörésének 55. évfordulóján tartott ünnepi beszédében a Műegyetem épülete előtti megemlékezésen.

A volt miniszterelnök hangsúlyozta: „azért maradt meg ez a nemzet évszázadokon keresztül ezen a földön, és hangzik még magyar szó, mert évszázadonként egyszer mindig fellángolt az szabadságvágy, amely nem számolt a realitásokkal, hanem mint történelmi parancsot, áldozatvállaló módon tanúságot tett a nemzet szabadsága mellett”.

A Műegyetem épülete előtti emlékműnél a kormány nevében Réthelyi Miklós, a nemzeti erőforrás minisztere helyezett el koszorút. Az 1956-os forradalom és szabadságharc 55. évfordulójának tiszteletére megkoszorúzta az emlékművet a Nagy Imre Alapítvány nevében Jánosi Katalin, a mártírhalált halt miniszterelnök unokája is. A megemlékezés virágait a Politikai Elítéltek Közössége, a Szórakész, a Történelmi Igazságtételi Bizottság, a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége, az 56-os Szövetség, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, a Honvédség és Társadalom Országos Szövetsége, a Recski Szövetség, a Puskás Tivadar Távközlési Technikum és a Budai Nemzetőrség képviselői is elhelyezték a szoborcsoport talapzatánál.