Auschwitzban történtekhez

Az új magyar Alaptörvény hatékonyan lép fel az Auschwitzban történtekhez hasonló szélsőségekkel szemben

Mint ismeretes, az Auschwitz-Birkenau haláltábor egykori helyszínén kialakított emlékhelyen náci jelképeket is tartalmazó öltözékben jelent meg magyar fiatalok egy csoportja, akik náci karlendítéssel pózoltak, éltették Adolf Hitlert és megengedhetetlen, kegyeletsértő viselkedésükkel zavarták meg az emlékhely nyugalmát.

A tettük nemcsak a társadalom értékítéletébe ütköző vétkes magatartás, hanem a magyar jogszabályok alapján alkotmányellenes, sőt büntetőjogi felelősségre vonást vonhat maga után. Az ilyen és hasonló jelenségek rendkívül ártalmasan hatnak egy ország megítélésére, meggyalázzák az áldozatok emlékét és megbecstelenítik a gyászolók őszinte fájdalmát.

Az új magyar Alaptörvény vallja, hogy az emberi lét alapja az emberi méltóság, elítél minden a rend, az igazság és a személyes szabadság elleni szélsőséget és tagadja a nemzeti szocialista és kommunista diktatúrák uralma alatt elkövetett embertelen bűnök elévülését.

Európában jelen van a gyűlölet, a kirekesztés és a kettős mérce. Sajnálatos módon a gazdasági recesszió, mint a történelem során sokszor, most is kiváló táptalajt nyújt az antiszemitizmus, a rasszizmus és az idegengyűlölet terjedésének, amely jelenségekkel szembeni fellépés demokratikus eszköztára elsősorban a jogalkotó és a sajtó, a nyilvánosság kezében van. A közös fellépés a béke és társadalmi nyugalom érdekében mind Európának, mind Magyarországnak alapvető érdeke, hiszen az elmúlt évszázadok bebizonyították, hogy a szélsőségek hatalomra jutását mindig vér, fájdalom és szenvedés követte.

Budapest, 2011. október 21.

Ifj. Lomnici Zoltán

Alkotmányjogász