A miniszterelnök tájékoztatta a frakciókat az EU-csúcsról

Pénteken délután a miniszterelnök tájékoztatta a parlamenti pártok frakcióvezetőit, az Országgyűlés és az illetékes szakbizottságok vezetését a hétvégi brüsszeli Európai Tanács ülésével kapcsolatban – közölte Szijjártó Péter az Országgyűlés úgynevezett EU-nagybizottságának ülése után

A miniszterelnök szóvivője elmondta: az Európai Unió tagállamainak pénzügyminiszterei és külügyminiszterei pénteken és szombaton üléseznek majd, szombaton pedig ülést tart az Európai Néppárt elnöksége, amelynek tagja Orbán Viktor is. Aznap este a néppárti állam- és kormányfők csúcstalálkozójára kerül sor Brüsszelben.

Ezt követően vasárnap lesz az Európai Tanács délután három óráig tervezett ülése, majd ezután az eurózóna tagállamainak állam- és kormányfői folytatják a megbeszélést. A tanács legfontosabb feladata az eurózóna adósságválságának megoldását szolgáló válaszok véglegesítése és a bankok feltőkésítésének kérdése lesz – mondta Szijjártó Péter. Emellett egységes uniós álláspontot kell a tagállamoknak kialakítaniuk a novemberi párizsi G20-as csúcstalálkozóra és a decemberi éghajlat-változási konferenciára is. Emellett a tanács ülésén szó lesz uniós külpolitikai kérdésekről is. Ezzel kapcsolatban Szijjártó Péter elmondta: a pénteki nagybizottsági ülésen minden parlamenti frakció „elismerését fejezte ki a magyar külügyesek líbiai teljesítményével kapcsolatban.” A miniszterelnök szóvivője hozzátette: Orbán Viktor hétfőn az Országgyűlésben napirend előtt beszámol az Európai Tanács ülésén történtekről.