Városrész születik újjá

Városrész születik újjá Közel 900 millió forintos városrehabilitációs program indul Hódmezővásárhelyen

 

Közel 900 millió forintos városrehabilitációs program keretében Hódmezővásárhely egy leszakadó településrésze születik újjá: társasházak, utak, járdák, játszóterek, zöldfelületek újulnak meg, korszerűsítik az iskolát, a templomot, a piacot és a stadiont. Az infrastrukturális fejlesztések mellett szerepet kap a helyi közösségi élet újjászervezése, támogatása is. A hódmezővásárhelyi Szabdság tér szociális városrehabilitációjáról Lázár János polgármester és dr. Grezsa István a településrész képviselője tart sajtótájékoztatót 2011. október 19-én, szerdán 9 órakor.

A hódmezővásárhelyi Szabadság tér és környezete átfogó felújítás előtt áll, amely a leszakadó településrészen lakók életének szinte minden területén érezteti majd hatását. A közel 900 millió forintos összköltségű városrehabilitációs program keretében megújulnak társasházak, helyreállítják az utakat, járdákat, új zöldfelületek, parkok és játszóterek teremtenek kellemes környezetet az ott élő családok számára. A beruházás részeként sor kerül az iskola, a piac, a stadion korszerűsítése is, de a városrész infrastrukturális felújítása mellett a közösségi élet is új alapokra kerülhet. A Szent István Általános Iskola felújítása során egy olyan új közösségi funkcióval bővül, amely elérhető és hasznos közösségi programokat, segítő foglalkozásokat kínál a téren, illetve a közelben lakók számára, de a program része a helyi non-profit, civil szervezetek támogatása is, amelyek saját projektötleteik megvalósításával segíthetik a közösségi élet megerősödését, az ott lakók életminőségének javítását, a településrész élhetőbbé válását.

A Szabadság tér és környezete pályázati támogatás segítségével újul meg. A „Hódmezővásárhely, Szabadság tér Szociális Városrehabilitációja” című projekt (pályázati azonosító: DAOP-2009-5.1.2/C-09-1f-2011-0001) teljes költsége 889,9 millió forint, amelyben 694,4 millió forintos pályázati támogatást az önkormányzat 195,5 millió forinttal egészít ki.

A Szabadság tér városrehabilitációja a második lépés Hódmezővásárhely megújításában, hiszen az alföldi városban jelenleg is folyamatban van városi jeletőségű felújítási program: a Tornyai János Kulturális Városrehabilitációs Program és az Agóra program keretében új belváros születik, a főtér mellett haladó főútból csendes sétálóutca, a városközpont közművelődési intézményeiből pedig a 21. század elvárásainak megfelelő, modern kulturális és közösségi központok épülnek. A kulturális városrehabilitáció – több programból összevont – teljes költsége meghaladja a 3 milliárd forintot.