Elnöki kegyelemmel szabadulnak ki a palesztin terroristák Izraelben

A foglyokért cserébe a Hamász palesztin radikális mozgalom szabadon enged egy öt éve elrabolt izraeli katonát.Az elnöki hivatal  közölte, hogy megérkeztek azoknak a palesztinoknak az aktái, akiket a fogolycsere első szakaszában helyezhetnek szabadlábra. Simon Peresz elnöknek 48 órája van, hogy döntsön és aláírja a hivatalos iratokat. Az izraeli büntetés-végrehajtási szolgálat vasárnap hajnalban internetes oldalán tette közzé a kiválasztott palesztinok névsorát. Az izraeli állampolgárok 48 órán belül panaszt nyújthatnak be a legfelsőbb bírósághoz, ami inkább csak jelképes gesztus, mert a múltban egyetlen ilyen panasz sem volt eredményes.

Az egyik ismert személyiség újságíróként dolgozott, mielőtt csatlakozott volna a Hamász fegyveres szárnyához. A nő, Ahlam Tamimi tizenhatszoros életfogytiglani büntetést kapott, mert segített kiválasztani egy öngyilkos merénylet helyszínét, és ő szállította oda a tettest. A 2001-ben egy jeruzsálemi pizzériában elkövetett merénylet 15 ember életét követelte.

Egy izraeli televíziós csatorna interjút készített Tamimivel, aki arra a kérdésre, hogy érez-e lelkiismeretfurdalást, így válaszolt: „Nem, miért kellene?”. A fogolycsere első szakaszában, várhatóan a jövő héten kedden, 450 palesztin férfi és 27 nő nyerheti vissza a szabadságát, a maradék 550 főt két hónapon belül engedik el.

A foglyokért cserébe hazatérhet Gilád Salit, akit 2006. június 25-én hurcolták magukkal a Gázai övezetből palesztin fegyveresek. Elrablása óta csak néhány levél és hangfelvétel bizonyította, hogy életben van. Átadásának technikai részleteiről még mindig folynak a tárgyalások és az izraeli és a palesztin fél között.