Martonyi kulturális központot nyitna Belgrádban

Budapest kulturális központot szeretne nyitni Belgrádban – jelentette ki  a szerb fővárosban a magyar külügyminiszter.

Martonyi János a nap folyamán megbeszélést folytatott Bozidar Delic szerb miniszterelnök-helyettessel, aki a találkozó után tartott sajtóértekezleten megelégedéssel szólt azokról az erőfeszítésekről, amelyeket Budapest tesz Szerbia uniós integrálódásáért. „Uniós elnöksége idején Magyarország bebizonyította, hogy síkraszáll a nyugat-balkáni országok és különösen Szerbia érdekeiért is” – mondta. „Budapest lesz az egyik első állomás, amelyet felkeresünk, ha az EU bizottsága októberben nyilvánosságra hozza véleményét Szerbia uniós felkészültségéről” – mondta. Hozzáfűzte, hogy párbeszédet kezdeményeznek a vajdasági magyar kisebbség képviselőivel a restitúciós törvény tervezetéről.

„A szerb és a magyar kormány között vagyon-visszaszármaztatási vita nincs, viszont van egy – az európai értékekkel összefüggő – elvi kérdés, nevezetesen az, hogy a kollektív bűnösség, a kollektív felelősség semmilyen formáját sem mi, sem pedig az Európai Unió elfogadni nem tudjuk” – hangsúlyozta Martonyi János. Rámutatott arra: az illegális migráció megakadályozása érdekében tárgyalni kell a határok fokozott ellenőrzéséről is. „Mindent megteszünk azért, hogy Szerbia megkapja az uniós tagjelölti státust” – mondta Martonyi. Koszovót illetően pedig „közös érdek, hogy egyik fél se alkalmazzon erőszakot”.

A szerb kormányfő helyettese az után fogadta a magyar diplomácia vezetőjét, hogy elmaradt Martonyi és Vuk Jeremic megbeszélése, mert a szerb külügyminiszternek sürgősen New Yorkba kellett utaznia, az ENSZ BT-nek az észak-koszovói helyzet kiéleződése miatt összehívott rendkívüli ülésére.

Martonyi János Belgrádban részt vett a nemzetközi biztonságpolitikai fórumon, amelyet délelőtt Boris Tadic szerb elnök nyitott meg. Az ezt követő pódiumbeszélgetésen a magyar külügyminiszter szorgalmazta a nyugat-balkáni térség európai integrációját.