Székely Jeruzsálem-kiállítás Brassóban

 Szávai Géza Székely Jeruzsálem című esszéregényének képanyagából nyílik kiállítás Brassó Szépművészeti Múzeumában ; a kötet a magyar és román kiadások után a budapesti PONT Kiadó gondozásában francia nyelven is megjelent.

A brassói Szépművészeti Múzeumban Hidak a toleranciáért címmel kerülnek a falra a Székely Jeruzsálem képei. A kiállítás képeit láthatta már a közönség Budapesten, Frankfurtban, Bécsben is – írta a Szabadság című kolozsvári napilap internetes oldalán.
Szávai Géza először 2000-ben magyarul, majd 2008-ban románul, az idén pedig franciául is megjelent esszéregénye a víztározó építése miatt 1988-ben kitelepített és elárasztott, addig magyar szombatosok által lakott Bözödújfaluról szól.
A mindössze öt napig nyitva tartó brassói kiállítást Bartha Árpád múzeumigazgató, Szávai Géza író, Markó Béla költő, román miniszterelnök-helyettes és Ion Bogdan Lefter irodalomtörténész közreműködésével nyitják meg.
A kiállításhoz kapcsolódóan ugyancsak szerdán a brassói magyar evangélikus egyházközség gyűléstermében tartanak beszélgetést a kötet szerzőjével.