A mohácsi csatára új fogadóépületben emlékezhetünk

Ünnepélyesen átadták a Mohácsi Történelmi Emlékhelyet: az új fogadóépület 475 millió forintból, a mohácsi csata 485. évfordulójára készült el, és benne korszerű, interaktív módszerekkel mutathatják be az 1526-os csata mozzanatait, az esemény előzményeit és következményeit.

A Vadász György Kossuth-díjas építész által tervezett húsz méter átmérőjű, üvegkupolával fedett, koronát formázó négyszintes létesítmény állandó és ideiglenes kiállításoknak ad helyet, de van benne látogatóközpont, rendezvényterem és információs pont is. A beruházás keretében felújították a sírkertet, a környező erdőkben tanösvényt, íjászpályát és parkolóhelyeket is kialakítottak.

Mindez része a Duna-Dráva Nemzeti Park, a siklósi és a mohácsi önkormányzat mintegy 1,4 milliárd forintos, a térség turisztikai vonzerejének növelését célzó programjának. Ennek keretében Mohácson vízi sporteszköz- és kerékpárkölcsönzőt nyitnak, bővítik a borturisztikai szolgáltatásokat, Siklóson pedig részlegesen felújították a várat.

A fogadóépület átadása előtt Mohácson szentmisét tartottak a fogadalmi emléktemplomban a csata 485. évfordulója alkalmából, majd megkoszorúzták az ütközetben elesett II. Lajos szobrát.