Csökkent az ipari termelés az Európai Unióban

A várt növekedés helyett júniusban csökkent az ipari termelés az euróövezetben és az Európai Unióban egyaránt – derül ki az Eurostat pénteken közzétett adataiból.

Júniusban a szezonális tényezőket figyelembe véve 0,7 százalékkal esett vissza az ipar kibocsátása az euróövezetben, és 1,2 százalékkal az Európai Unióban. Májusban még 0,2 százalékkal bővült a termelés mindkét övezetben.
Éves szinten 2,9, és 1,7 százalékkal nőtt a kibocsátás.
Elemzők arra számítottak, hogy az eurót használó országok ipari termelése 0,1 százalékkal bővült júniusban májushoz képest, és 4,5 százalékkal tavaly júniushoz viszonyítva.
A termelés gyakorlatilag minden fontosabb kategóriában visszaesett az euróövezetben és az EU-ban egyaránt. A legnagyobb mértékben a tartós fogyasztási cikkek gyártása csökkent – 2,5 és 2,2 százalékkal – a beruházási javaké 1,5 és 2,9 százalékkal esett vissza májushoz képest.
A beruházási javak kibocsátása éves szinten még növekedett júniusban – 7 és 5 százalékkal -, a tartós fogyasztási cikkeké azonban már tizenkét havi összehasonlításban is zsugorodott, 2,7 és 4,1 százalékkal, jelezvén, hogy a megszorító intézkedések miatt kevesebbet vásárolnak az emberek.