Izraelben tárgyalt a fejlesztési miniszter

Fellegi Tamás külön kiemelte annak fontosságát, hogy működőtőke érkezzen.Magyarországra, ami gazdasági növekedést és munkahelyteremtést eredményezhet.   

Kutatás-fejlesztési együttműködésről, a kritikus infrastruktúrák védelmének informatikai hátteréről és energetikai kérdésekről tárgyalt július végén Izraelben Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) honlapján hétfőn megjelent közleményben.

A tárcavezető hivatalos útján izraeli miniszterekkel tárgyalt, és több nemzetközi jelentőségű izraeli informatikai, kutatás-fejlesztési és energetikai vállalat és szervezet tevékenységéről is informálódott, valamint jelentős befektetői csoportok vezetőivel is találkozott.

Fellegi Tamás Shalom Simhon ipari-kereskedelmi és munkaügyi miniszterrel az első közös ipari kutatás-fejlesztési (k+f)együttműködési pályázat kapcsán megállapodott abban, hogy az izraeli partner pályázat-értékelési eljárásának lezárása után a magyar oldali pályázatkezelési lépések késedelem nélkül megtörténnek. A külön-külön értékelt pályázatokról várhatóan szeptemberben hozza meg a végleges döntést a közös bizottság.

A miniszterek egyetértettek abban, hogy fontos ösztönözni a magyar kutatók aktívabb bekapcsolódását a dinamikus és gyakorlatorientált izraeli k+f világba. A tárgyaláson egyeztettek a technológiai inkubátorok hálózatáról és annak magyarországi bevezetésének lehetőségéről, amely elősegítheti a technológiára specializált külföldi kockázati tőke-alapok bevonását.

Fellegi Tamás külön kiemelte annak szükségességét, hogy működőtőke-befektetések érkezzenek Magyarországra, amelyek gazdasági növekedést és munkahelyteremtést eredményezhetnek – olvasható a közleményben.

Dan Meridor, miniszterelnök-helyettessel, hírszerzési és atomenergia-ügyi miniszterrel a két ország közötti politikai és gazdasági együttműködés aktuális kérdéseiről tárgyalt a magyar miniszter. Megvitatták a kritikus infrastruktúrák védelmének izraeli tapasztalatait is, mivel azok megismerése segítheti a magyarországi struktúra eredményes kialakítását.

A magyar kormány egy olyan egységes normarendszer megalkotására készül, amely a biztonság garantálása mellett lehetővé teszi a létrejövő intézményrendszer alkalmazkodását a folyamatosan változó kockázati környezethez – hangsúlyozza az NFM.

Fellegi Tamás Israel Katz közlekedési és közlekedésbiztonsági miniszterrel a kétoldalú légügyi kapcsolatokról, Moshe Kahlon távközlési miniszterrel a Kritikus Infrastruktúra Védelem távközlési aspektusairól, Uzi Landau nemzeti infrastrukturális miniszterrel pedig a közel-keleti térség új földgázlelőhelyeiről folytatott megbeszélést.

A fejlesztési tárca vezetője a Gilad Erdan környezetvédelmi miniszterrel tartott tárgyalásán az izraeli klímapolitika főbb irányairól, az éghajlatváltozás elkerülhetetlen hatásaihoz való alkalmazkodás érdekében nemzeti szinten tett lépésekről tájékozódott.

Az energiapolitikáért és a klímaügyekért felelős miniszterekkel Fellegi Tamás megosztotta az európai uniós elnökség alatt szerzett magyar tapasztalatokat. A felek megállapodtak abban, hogy megvizsgálják a hosszú távú együttműködés lehetőségeit.