A libanoni Hezbollah visszautasítja a szíriai ellenzék vádjait

A libanoni Hezbollah radikális síita mozgalom visszautasította  a szíriai ellenzék szószólóinak vádjait, melyek szerint a mozgalom támogatja Bassár el-Aszad szíriai államfőt a tiltakozó mozgalom elfojtásában.

  Az erről szóló bejrúti közleményben a Hezbollah megjegyzi, hogy e „hamis vádak” a Nyugat nagyszabású kísérletét jelentik az arab országok belügyeibe való beavatkozásra.A síita szervezet, amely szövetségeseivel együtt hangadó a Nadzsíb Mikáti vezette új libanoni kormányban, lelkesen üdvözölte a tunéziai és egyiptomi változásokat. Egyúttal támogatja a líbiai felkelőket a Kadhafi-rezsimmel szemben, valamint az elfojtott síita tiltakozó mozgalmat Bahreinben.

Ugyanakkor a szíriaiakat a Baasz-rezsim védelmére szólította fel a Hezbollah és arra, hogy tegyék lehetővé a kormány számára a követelt reformok „nyugodt és felelősségteljes” végrehajtását. A bejrúti kormány pedig kiadta Damaszkusznak azokat a Libanonba menekült szíriai határőröket, akik nem voltak hajlandók tüntető honfitársaikra lőni.

A síita szervezet vallási fundamentalizmusával szembeni fenntartásai dacára a szíriai rezsim kaput nyitott a Hezbollahnak Dél-Libanon felé, hogy megfelelő nyomásgyakorló eszköze legyen Izraellel szemben. A damaszkuszi vezetés azzal vádolja a libanoni ellenzék Szaad Haríri exkormányfő vezette Nyugat-barát táborát, hogy pénzeli a felkelést Szíriában.