Rogán Antal Auschwitzban mond beszédet

A Jom Hasoa (az áldozatok és a hősiesség napja) nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmával a magyar barakknál tartott megemlékezés


Hétfőn Auschwitzban emlékezik meg a nemzetközi Élet Menete Alapítvány a holokauszt áldozatairól; a rendezvényen a 18-as számú magyar barakk előtt mások mellett Rogán Antal fideszes parlamenti képviselő, Budapest V. kerületének polgármestere mond beszédet – közölte a magyarországi Élet Menete Alapítvány

A Jom Hasoa (az áldozatok és a hősiesség napja) nemzetközi holokauszt-emléknap alkalmával a magyar barakknál tartott megemlékezés után az 53 országból érkező zarándokok közösen vonulnak át Birkenauba, „azon az útvonalon, amely a második világháború idején a halál menete volt, most viszont az Élet Menete”.
A nemzetközi megemlékezésen beszédet mond Israel Meir Lau, Izrael főrabbija, és Hájim Topol színművész is megemlékezik az áldozatokról.
A közlemény megemlítette, hogy minden évben elzarándokol a magyarországi Élet Menete a lengyelországi Auschwitzba, az idén mintegy százan lesznek a nemzetközi rendezvényen Magyarországról; szombaton éjszaka indulnak.
„Az ott életüket vesztett emberek a mi közös hőseink, áldott nevű jelképeink, függetlenül családi kötelékeiktől, nemzeti hovatartozásuktól, származásuktól, nemüktől, koruktól, anyanyelvüktől” – fogalmaz az alapítvány.
A magyarországi zsidók gettókba zárása 1944. április 16-án kezdődött Kárpátalján, az akkori Magyarország területén. Ezt követte ausztriai, németországi és lengyelországi haláltáborokba hurcolásuk. Néhány hónap alatt mintegy 600 ezer vidéki magyarországi zsidó embert gyilkoltak meg a koncentrációs táborokban. A vészkorszak idején világszerte összesen mintegy hatmillió üldözöttet öltek meg.