Gilad Salitért Zubin Mehta vezénylésével szolidaritási koncert

 A világhírű karmester, Zubin Mehta vezényletével szolidaritási koncertet rendeznek  a négy éve fogva tartott Gilad Salit izraeli katonáért, akit a Gázai övezet határától néhány kilométernyire fogtak el palesztin fegyveresek.

 


Szolidaritási koncert Gilad Salitért Zubin Mehta vezénylésével

A világhírű karmester, Zubin Mehta vezényletével szolidaritási koncertet rendeznek hétfőn a négy éve fogva tartott Gilad Salit izraeli katonáért, akit a Gázai övezet határától néhány kilométernyire fogtak el palesztin fegyveresek.

    „Gesztust akarunk tenni a fiatalember és családja felé azzal, hogy elmondjunk a világnak: négy év minden látogatás nélkül túlságosan hosszú” – hangsúlyozta vasárnap az Izraeli Szimfonikus Zenekar igazgatója tel-avivi sajtótájékoztatóján.
    Az indiai karmester a fogva tartás 4. évfordulójáról való megemlékezés jegyében 80 muzsikust vezényel a Gázától 15 kilométerre fekvő Szderót városának egyik parkjában. A programban Verdi, Mozart, Albinoni és Beethoven művei szerepelnek. Az este másik kiemelkedő előadója Slomo Arci izraeli népdalénekes lesz.
    „Feladatunk, hogy álmodjunk, és azt akarjuk, hogy Gilad Salit először is fogadhassa a vöröskereszt képviselőit, másodszor minél előbb nyerje vissza a szabadságát” – mondta 74 éves Zubin Mehta.
    A koncertre, amelyet a rádió és a televízió is közvetít, 10 ezer embert várnak. Az esemény, amely a szervezők szerint 100 ezer dollárba kerül, ingyenes. Magánemberek finanszírozzák.
    Ott lesznek a koncerten Salit hozzátartozói is, akik a múlt héten szolidaritási menetet tartottak Benjámin Netanjahu miniszterelnök rezidenciájához, hogy a katona szabadon bocsátását követeljék.
    A 23 éves Gilad Salit, akit egy palesztin kommandó fogott el a Gázai övezet határához közel, 2006. június 25-én történt elfogása óta egyáltalán nem érintkezhet a külvilággal.
    Izrael és a Gázai övezetet ellenőrző Hamász iszlamista palesztin szervezet egymásra hárítják a felelősséget a fogolycseréről folyó tárgyalások kudarcáért.

 

BPI-info