TOVÁBB GYENGÜLT A FORINT

GAZDASÁGI HÍREK RÖVIDEN

    

 


    Tovább zuhant a forint pénteken. Negyed ötkor az eurót 287,31 forinton jegyezték a bankközi kereskedelemben. A dollárt 238,48 forinton jegyezték 1,2035 dolláros euró jegyzés mellett. A svájci frank jegyzése délután 205,87 forint volt. Az euró gyengült és újabb négy éves árfolyammélypontot ért el 1,2019 dolláron. A svájci frankkal szemben az euró 1999 januári bevezetése óta történelmi mélypontot állított be 1,3865 frankos árfolyamon. A forint a délelőtti 280 körüli euró jegyzésről egészen 290-ig, mintegy 3,5 százalékkal gyengült. A forint csütörtökön a délelőtti 273-as euró jegyzésről 282-ig gyengült, de akkor belföldi politikai okok miatt, elszakadt a térségbeli devizáktól.
BÉT – POLITIKAI NYILATKOZATRA PÉNTEKEN IS ESTEK AZ ÁRFOLYAMOK
    A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 734,86 pontos, 3,34 százalékos csökkenéssel, 21.288,93 ponton zárt pénteken. A részvénypiac forgalma 90,0 milliárd forint volt pénteken, a vezető részvények gyengültek. Az OTP árfolyama napközben 10 százalékot meghaladó mértékben csökkent, kereskedését rövid időre felfüggesztették, majd tovább esett, elérte a 15 százalékos napi maximumot, 4.624 forintig gyengült. A Mol 200 forinttal, 1,10 százalékkal 18.000 forintra csökkent, 10,5 milliárd forintos forgalomban. Az OTP 600 forinttal, 11,03 százalékkal 4.840 forintra esett, forgalma 72,5 milliárd forint volt, ez az elmúlt egy év legmagasabb napi forgalma.
ÉVES CSÚCSON MAGYAR TÖRLESZTÉSKOCKÁZATI ÁRAZÁS, LONDONI ELEMZŐK: „HIBÁS” A MAGYAR-GÖRÖG ÖSSZEHASONLÍTÁS
    Londoni elemzők pénteki értékelései szerint „tényszerűen hibás” Magyarország pénzügyi helyzetét Görögországéhoz hasonlítani. A Fidesz e nyilatkozatokkal valószínűleg inkább az adócsökkentések várható elmaradást igyekszik magyarázni, ám ez „veszélyes” retorika, amely az önmegvalósítás kockázatával jár. Pénteken több mint egy évi csúcson járt a londoni kereskedésben a magyar törlesztéskockázatra köthető biztosítási tranzakciók díjszabása a magyar gazdaság helyzetéről szóló  politikusi nyilatkozatok után.
KÖLTSÉGVETÉSI BIZOTTSÁG: A SZOCIALISTÁK KEZDEMÉNYEZIK ILLETÉKES KORMÁNYTAGOK MEGHALLGATÁSÁT AZ ÁLLAMHÁZTARTÁSRÓL
    A költségvetési bizottság szocialista tagjai kezdeményezik, hogy a költségvetési bizottság elnöke hívja meghallgatásra az államháztartás helyzetével kapcsolatban az illetékes kormányzati vezetőt, vagy vezetőket, és tárják fel azt, hogy van-e alapja Kósa Lajos csütörtöki bejelentésének. A szocialisták véleménye az, semmi más nem történt, mint annak előkészítése, hogy a Fidesz kihátráljon választási ígéreteiből, miután Orbán Viktor brüsszeli tárgyalásain kiderült, hogy az Európai Unió nem tolerálna egy 6-7 százalékos államháztartási deficitet.
AZ MNB AZ ÁRSTABILITÁSSAL ÖSZTÖNÖZHETI A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOKAT
    Király Júlia, a jegybank alelnöke szerint a mainál jobban kell ösztönözni a háztartások hosszú távú megtakarításait, ebben az MNB azzal tud segíteni, hogy következetesen törekszik az árstabilitásra, az inflációs cél elérésére, illetve a pénzügyi stabilitás fenntartására. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) alelnöke a Pénziránytű Alapítvány konferenciáján pénteken Budapesten pozitívnak nevezte, hogy az újonnan felvett hiteleknél – a jelzálog alapú és nem jelzálog alapú hiteleknél is – 75 százalékra nőtt a forint alapú kölcsönök aránya. Megjegyezte: a lakosság nagyarányú eladósodottsága attól még megmarad, ha a devizaadósságot, a deviza alapú kölcsönöket forintra váltják át.
    
GONDOT OKOZHAT A HITELTÖRLESZTÉS A GYÜMÖLCS- ÉS ZÖLDSÉGTERMELŐKNEK
    Éves szinten várhatóan mintegy 30-40 milliárd forinttal csökken a magyarországi zöldség- és gyümölcstermelő gazdálkodók termelése a válság miatt, s az országban több termelőnek gondot okozhat hitele törlesztése, ezért egy részük fel is hagyhat a termeléssel – mondta Szabó József, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke az MTI-nek. Hozzátette: a válság hatását súlyosbítja az időjárás miatti – a FruitVeb előzetes becslései szerint milliárdos nagyságrendű – mezőgazdasági kár értéke is. A jelenlegi megrendelés-állományok alapján az várható, hogy idén mintegy 1,1 millió tonna zöldséget és gyümölcsöt dolgozhatnak fel, szemben a tavalyi 1,3 millió tonnával.
NINCS ELŐRELÉPÉS AZ M43-AS AUTÓPÁLYA MÁSODIK ÜTEMÉNÉL DOLGOZÓ ALVÁLLALKOZÓK ÜGYÉBEN
    Nem született megállapodás az M43-as autópálya második ütemét kivitelező konzorciumot vezető Sedesa S. A. és a Szeviép Zrt. csődje miatt pénzükre váró alvállalkozó között – tájékoztatta Temesvári Zoltán, az alvállalkozókat képviselő ügyvéd pénteken az MTI-t. Ügyfelei nevében elfogadhatatlannak tartja a Sedesa S. A. ajánlatát, amely csupán az alvállalkozói követelések 14 százalékát egyenlítené ki belátható időn belül, a fennmaradó részre pedig semmilyen garanciát nem biztosít.

 

BPI/MTI