A gyermek a világ éke

Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál tizenhetedszer Szabadkán – Vendégjáték Szegeden is. A gyermek a világ éke címmel rendezik meg május 16. és 22. között Szabadkán a 17. Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivált.


Az egyhetes mustra közönsége a korábbi évekhez hasonlóan ismét több országból, például Magyarországról, Spanyolországból, Oroszországból, Szlovéniából, Lengyelországból, Csehországból, Franciaországból érkező produkciókat láthat majd. A
versenyprogramban 20 előadás mérettetik meg – írja a Magyar Szó című vajdasági napilap internetes oldalán.
Szabadka főterén a fesztivál keretében fellépnek mazsorettek, óvodások, a művelődési egyesületek néptáncosai, valamint balettiskolák és táncstúdiók növendékei. A szabadkai Szabadegyetemen működő Eurocinemában filmeket vetítenek, a városi galériában kiállítások nyílnak, nemzetközi tudományos fórumot szerveznek.
Mivel a szabadkai Gyermekszínház felújítási munkálatai még mindig nem fejeződtek be, a versenyprogram előadásait a Jadran Színpadon és a Kosztolányi Dezső Színházban játsszák.
Slobodan Markovic fesztiváligazgató a lapnak elmondta, hogy a rendezvényre 2009-hez képest az idén Szabadka 20 százalékkal kevesebb pénzt tud biztosítani, és támogatókból is kevesebb van, így az előző évekkel ellentétben 260 ezer euró (73 millió forint) helyett most 160 ezer euró (45 millió forint) a fesztivál költségvetése.

A Nemzetközi Gyermekszínházi Fesztivál újdonsága, hogy hat előadást a szegediek is láthatnak a sikeres szegedi-szabadkai együttműködésnek köszönhetően. A szegedi Kövér Béla Bábszínházban a fesztivál ideje alatt, május 17. és 22. között naponta egy darabot játszanak a szabadkai fesztivál előadásaiból.

 

Forrás: Magyar Szó

BreuerPress/MTI