A jobboldal vezet

Izraeli választások:

 a felmérések szerint    Jeruzsálem, 2009. február 6., péntek

Négy nappal az izraeli parlamenti választások előtt őrzi előnyét a jobboldali ellenzék a pénteken közzétett közvélemény-kutatások szerint.

    A február 10-i voksolás esélyese a Benjámin Netanjahu vezette Likud, amely 25-27 mandátumra számíthat a 120 fős kneszetben, a jelenlegi 12-vel szemben. A legnagyobb kormánypárt, a Kadima, amelynek élén Cipi Livni külügyminiszter áll, várhatóan visszaesik 22-23 mandátumra a mostani 29-ről – tűnik ki a három legnagyobb izraeli napilapban, a Háárecben, a Maarivban, valamint a Jediót Ahronótban közzétett felmérésekből.
    Ugyancsak erősödésre számíthat a szélsőjobboldali, világi Iszrael Beitenu, Avigdor Liberman pártja, amely a jelenlegi 11-ről 18-19-re növelheti képviselői számát a törvényhozásban. Ezzel megelőzheti az Ehud Barak védelmi miniszter vezette Munkapártot, amelynek az előrejelzések 14-17 mandátumot jósolnak a jelenlegi 19 helyett. Ez lenne a Munkapárt történetének leggyengébb eredménye.
    Netanjahu mindazonáltal már jelezte, hogy egy nemzeti egységkormányt kíván alakítani, amelybe bekerülne a Kadima és a Munkapárt is. Így az új kormányfő el tudná kerülni, hogy ki legyen szolgáltatva a szélsőjobboldali erőknek

BreuerPress/MTI/AFP