Velencei főrabbi:

XVI. Benedek semmissé

 tesz 50 év párbeszédet    Róma, 2009. január 13., kedd ( – A velencei főrabbi szerint XVI. Benedek pápa semmissé teszi az elmúlt 50 év történelmét a zsidóság és katolikusok közötti párbeszéd terén.

    Elia Enrico Richetti a Popoli című jezsuita lapban közzétett vezércikkben indokolta meg, mi késztette az olaszországi zsidóság vezetőit arra, hogy lemondják a részvételt az olasz püspöki konferencia által január 17-re meghirdetett Judaizmus napján.
    A főrabbi többek között a II. vatikáni zsinat előtti misézés visszaállítását, valamint a zsidók megtéréséért könyörgő nagypénteki imát említette. Richetti szerint az olasz rabbitanács magyarázatokat követelt, illetve ezeknek a kérdéseknek az átgondolását, de legfeljebb félhivatalos válaszokat kapott.
    „Az egyház azt közölte, hogy a +zsidóknak nincs mitől félniük+, mivel a Pro Judaeis imádságban kifejezett remény pusztán  +exkatologikus, a végső dolgokra vonatkozik+, és nem az aktív hittérítésre szólít fel” – mondta a főrabbi, hangsúlyozva, hogy ezek a válaszok nem elégítették ki az olasz rabbitanácsot. „Ha én, akár exkatologikus módon, azt vallom, hogy felebarátomnak olyannak kell lennie, mint én, hogy méltó legyen az üdvözülésre, akkor nem tisztelem az ő identitását. Tehát nem hiperérzékenységről van szó, hanem a leghétköznapibb tiszteletről, amellyel a másik embernek mint isten teremtményének tartozunk” – tette hozzá.
    Elia Enrico Richetti egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy mit sem érnek a pápa legújabb állásfoglalásai a párbeszéd mellett, mivel minden esetben a keresztény hit felsőbbrendűségéről tesz tanúságot. „Nyilvánvaló, hogy az egyház története utolsó 50 évének eltörlése felé haladunk” – állapította meg a főrabbi, aki szerint az olasz zsidóság és a katolikus egyház közötti együttműködés megszakadása logikus következménye a XVI. Benedek által képviselt egyházi gondolkodásmódnak.

 

BreuerPress/MTI/ANSA