Kortárs Drámafesztivál

Az idén Izrael lesz a díszvendég


Egy tucat magyar és külföldi színházi előadást, köztük izraeli, kanadai, román, orosz és német produkciókat láthat péntektől 11 napon át a fővárosi közönség a 6. Kortárs Drámafesztivál Budapest programjában.

Az Erdős Virág „Merénylet” című darabjának Merlin Színházbeli előadásával nyíló seregszemle díszvendége az idén Izrael lesz. Meghívták Budapestre a Beit Lessin Színház Hadar Galron „Mikve” című darabjából készült előadását, amelyet november 26-án és 27-én láthat a közönség a Vidám Színpadon.
A vendégjáték mellett új izraeli darabokból rendeznek felolvasást, szemináriumot tartanak az izraeli színházról, valamint hebraisztika szakos hallgatók számára drámafordítói workshopot rendeznek.
A nemzetközi programban szerepel a kanadai koreográfus-rendező, Dave St-Pierre társulatának előadása, „A lelkek pornográfiája” is, amelyet november 26-án mutatnak be a Trafóban.
A bukaresti Teatrul Mic „mady.baby.edu” című produkciójával, amelyet a fiatal román alkotó, Gianina Carbunariu írt és rendezett, a Merlin Színházban vendégszerepel november 27-28-án.
A fesztivál programjában szerepel két moszkvai előadás is: a Millenárison december 1-jén látható a Vaszilij Szigarjev műve nyomán készült „Fantomfájdalom”, december 2-án pedig Jurij Klavgyiev „Én, a géppuskás” című műve. Mindkét darabot Irina Kerucsenko rendezte.
A Schauspiel Stuttgart előadásában René Pollesch „Mikor mehetek be végre egy szupermarketbe és vehetek meg pusztán jó megjelenésemmel mindent, amire szükségem van” című darabját mutatják be az Új Színházban december 2-án.
Erdős Virág darabja mellett a fesztivál magyar programjában szerepel Tasnádi István „Finito” című alkotása, a Vajdai Vilmos rendezte „Keresők”, a Szabó Réka rendezte „Alibi”, a Pintér Béla rendezte „Anyám orra”, és a Mohácsi János rendezte „5606 / őrült lélek vert hadak”.
A magyar előadásokat is budapesti helyszíneken láthatja a közönség, kivételt ez alól csak az „5606 / őrült lélek vert hadak” jelent, amelyet a bemutató eredeti helyszínén, Kaposváron láthatnak majd november 27-én az érdeklődők.
Mint azt Hornung Gábor, a kaposvári Csiky Gergely Színház szervezőtitkára elmondta, a korábban vihart kavart 56-os darab színpadképe bonyolult technikai megoldásokat igényelt, s ezeket a kaposvári színtérhez igazították. A szervezők ezt méltányolva döntöttek úgy, hogy Kaposvárra viszik az érdeklődő nézőket és a fesztiválra érkezett külföldi színházi szakembereket.
A Kortárs Drámafesztivál számos kísérőprogramra is várja a közönséget és a szakma képviselőit a 11 nap alatt. A Lengyel Intézetben a fesztivál nyitónapján mutatják be Krzysztof Plesniarowicz: A halott emlékek gépezete – Tadeusz Kantor halálszínháza című könyvét. Vasárnap pedig az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézetben tart nyilvános előadást Hans-Thies Lehmann professzor, aki a fesztivál ideje alatt nemzetközi szeminárium keretében elemzi a rendezvényen látható magyar előadásokat.
Felolvasó színházzal is várják az érdeklődőket: a Sirályban november 27-én Gazdag Péter Hacsakúgynem című darabját ismerheti meg a közönség, Vajdai Vilmos rendezésében. Ugyanezen a helyszínen Sebők Bori a fesztivál női alkotóival beszélget november 28-án. A Rivalda című drámakötetet pedig november 29-én mutatják be a Merlin Színházban.
Az iskola írója – Az író iskolája címmel beszélgetéssorozatot is szerveznek, amelynek keretében a fesztivál ideje alatt kortárs írók budapesti iskolákban találkoznak egy-egy osztállyal.
BreuerPress-MTI