A részvételről kezdett tanácskozást az Arab Liga

A Hamász ellenkonferenciát tart Gázában.


Arab Liga tagállamainak külügyminiszterei pénteken tanácskozást kezdtek Kairóban országaiknak az annapolisi Közel-Kelet-konferencián való részvételéről.

„Arról kell döntenünk, hogy az arab részvételről közös határozatot hozzunk, vagy minden ország önállóan dönthesse el, hogy képviselteti-e magát az annapolisi értekezleten” – mondta az Arab Liga főtitkárának kabinetfőnöke.
A jövő heti Közel-Kelet-konferenciára közel 40 ország kapott meghívót. Az arab országok közül Egyiptom, Jordánia és Omán elfogadta a meghívást. Több arab ország, így Szaúd-Arábia viszont még nem döntötte el, hogy részt vesz-e az eseményen, amelynek célja, hogy elősegítse az izraeli-palesztin béketárgyalások újraindulását. Diplomaták nem tartják kizártnak, hogy Rijád az utolsó pillanatban elküldi külügyminiszterét a találkozóra, ám valószínűbb, hogy – amennyiben részt vesz – alacsonyabb szinten fogja képviseltetni magát.
Az Arab Liga pénteki ülésén részt vevő egyik arab diplomata közölte: a szervezet felszólítja az Egyesült Államokat, hogy a Golán-fennsík kérdését feltétlenül tűzze az annapolisi konferencia napirendjére, hogy lehetővé váljon Szíria részvétele is. Damaszkusz ugyanis korábban leszögezte: csak abban az esetben venne részt az értekezleten, ha ott megvitatnák az Izrael által 1967-ben elfoglalt Golán-fennsík jövőjét is.
Eközben a Hamász palesztin mozgalom vezetői bejelentették, hogy hétfőn ellenkonferenciát tartanak Gázában. Ezzel fel akarják hívni az annapolisi értekezleten részt vevő államok figyelmét: a palesztin nép nem adott nekik felhatalmazást arra, hogy a nevükben bármilyen engedményt tegyenek. Az Iszlám Dzsihád nevű csoport jelezte, hogy jövő kedden, az egyesült államokbeli konferencia első napján tiltakozó megmozdulásokat fog tartani Gázában.
BreuerPress