Három évre szóló támogatás

2008 és 2010 között évente 25 millió forinttal támogatja Hiller István miniszteri keretéből


Három éven át, Hiller István támogatja a Magyar Jazzművészek Társaságát Az erről szóló szándéknyilatkozatot pénteken írta alá az oktatási és kulturális tárca vezetője és Szakcsi Lakatos Béla, a társaság elnöke Budapesten, a Columbus Jazzhajón.

Hiller István miniszter hangsúlyozta: a magyar dzsessz világhírű és egyedi, a kiszámítható támogatás azt a célt szolgálja, hogy ez a jövőben is így legyen. A megítélésében az is szerepet játszott, hogy a társaság a tárcával közösen vállal felelősséget a következő, igen tehetséges nemzedék ügyéért – tette hozzá.
A támogatás arra is kötelezi a Magyar Jazzművészek Társaságát, hogy évente egy nagyszabású eseményt hozzon létre, vegyen részt fesztiválokon, és fejlessze, különösen a fiatalok érdekében, a nemzetközi kapcsolatait.
Babos Gyula gitáros máris beszámolhatott arról, hogy 2008 őszére hatalmas dzsesszünnepet terveznek, amelynek várhatóan a Magyar Állami Operaház ad majd helyet, és a közönség számíthat arra, hogy a műfaj egyik világsztárja is fellép.
A társaság négy tagja az aláírás idején külföldön volt, így nem lehetett jelen – ez is jelzi a nemzetközi kapcsolatok folyamatosságát. A támogatásért köszönetet mondó Szakcsi Lakatos Béla zongoraművész, zeneszerző pedig a hét elején London legnagyobb dzsesszfesztiválján aratott sikert.
A tehetséggondozásban is ért már el eredményeket az MJT, amely kezdeményezte a szaktárca segítségével létrejött Lakatos Ablakos Dezső ösztöndíj megalapítását. A 2004 őszén alapított társaság egyéb alkalmi támogatásokban is részesült. Így teremthették meg a főváros egyetlen, napi rendszerességgel működő dzsesszklubját, a Columbus Jazzhajót, amelyen már több mint 600 koncertet adtak, és több mint 100 formáció – köztük sok fiatal – mutatkozott be.
A műfaj képviselői egyetértenek abban: mivel intézményes és egyetemi színvonalú lett a dszesszmuzsikus-képzés, a pályakezdők számára bemutatkozási, hangfelvételi lehetőségeket kell teremteni.
Hiller István miniszter hozzátette, hogy a 1990-ben, Gonda János alapította Magyar Jazz Szövetséggel is tárgyalnak, hasonló, hosszabb távon garantálható támogatási gyakorlat kidolgozásáról.
Végül Dés László szaxofonművész, zeneszerző bejelentette, hogy a véleménye szerint máig leghitelesebb munka, Pernye András A jazz című kötete negyven év után újra megjelenik, ezekben az órákban hagyja el a nyomdát.
BreuerPress-MTI