„Olmert súlyos hibákat követett el” nem fog lemondani!

Olmert, miután átvette a jelentés másolatát, úgy nyilatkozott, hogy „a hibákat orvosolni fogják” a jövőre nézve. A jelentés súlyos csapást mért a tisztségében egyébként is meggyengült, népszerűtlen miniszterelnökre, és várhatóan megerősödik a lemondását követelők tábora.
A kormányfő közölte, hogy a jelentés közzététele után, még a nap folyamán találkozik pártja, a Kadima minisztereivel.


Ehud Olmert miniszterelnököt, Amír Perec védelmi minisztert és Dan Haluc volt vezérkari főnököt nevezte meg a libanoni háborúban elkövetett „súlyos hibák” fő felelőseinek hétfőn jeruzsálemi sajtóértekezletén a konfliktus körülményeit vizsgáló izraeli kormánybizottság elnöke.
Az izraeli kormányfő hétfő este, az izraeliekhez intézett rövid tv-üzenetben erősítette meg, hogy nem fog lemondani és azon fog munkálkodni, hogy kijavítsa az elkövetet hibákat. „Nem lenne helyes lemondani és nincs is szándékomban így cselekedni. Ez a kormány hozta meg a döntéseket és ennek a kormánynak kell foglalkoznia a hiányosságok kijavításával” – jelentette ki Olmert.
A washingtoni Fehér Ház szóvivője a bizottság megállapításai kapcsán kijelentette, hogy nem kíván nyilatkozni az izraeli kormány belső vizsgálatairól. Tony Snow ugyanakkor leszögezte: az amerikai elnök Olmert személyét a közel-keleti békefolyamat nélkülözhetetlen tényezőjének tartja és George Bush „szorosan együttműködik Olmert miniszterelnökkel”.
Az izraeli főszámvevő előző nap felkérte az ország főügyészét, hogy folytassa az Ehud Olmert miniszterelnökkel szemben egy három évvel ezelőtti házvásárlása ügyében megkezdett vizsgálatot, miután a kormányfő válasz nélkül hagyta a január végén neki elküldött főszámvevői iratokat. Az ügy további sorsáról – egy esetleges büntetőeljárás megindításáról – a főügyész dönt. A főügyész utasítására már folyik egy eljárás Ehud Olmert ellen: azzal gyanúsítják, hogy 2005-ben pénzügyminiszterként úgy alakította egy bank privatizációjára kiírt pályázat feltételeit, hogy azok előnyösek legyenek üzletember barátai számára.
BPI-info