Az európai sokszínûséget népszerûsítõ kamion indul útjára

Az európai sokszínûséget népszerûsítõ kamion indul útnak Strasbourgból, hogy bejárja Európát.


A kamion, amely az Európai Parlament székhelyétõl indul útjára, a sokszínûség és az esélyegyenlõség ügyét fogja népszerûsíteni. Útja során tizenkilenc országot jár majd be, csaknem 18 000 kilométert megtéve. A kamion felbukkan majd városok központjában, egyetemeken, állásbörzéken, fesztiválokon; a mozgó információs platform célja, hogy az embereket tájékoztassa az egyenlõ bánásmódhoz való jogukról, és népszerûsítse az esélyegyenlõség 2007-es európai évét.
Vladimir Špidla foglalkoztatásért, szociális ügyekért és esélyegyenlõségért felelõs biztos, Pierre Moscovici, az Európai Parlament alelnöke, valamint Martine Roure, az európai év szóvivõje ma leplezik le az EU sokszínûséget népszerûsítõ kamionját az Európai Parlament strasbourgi székhelye elõtt. A kamion a „sokszínûségért – a diszkrimináció ellen” elnevezésû kampányt népszerûsíti, és célja, hogy átadja az esélyegyenlõség 2007-es európai évének legfontosabb üzeneteit.
Vladimir Špidla elmondta, hogy a körút elõsegíti a polgárokkal a sokszínûség elõnyeirõl folytatott közvetlen párbeszédet. „Ne várjunk arra, hogy az emberek forduljanak hozzánk, mi forduljunk hozzájuk! Az európai sokszínûséget népszerûsítõ kamion feltûnik majd piacokon, iskolák elõtt, állásbörzéken és kulturális fesztiválokon, hogy tájékoztassa a polgárokat az egyenlõ bánásmódhoz való jogaikról. Így hatásosan szólíthatjuk meg Európa polgárait” – tette hozzá Špidla biztos.
Az Európai Unió megkülönböztetés elleni jogszabályai a legkorszerûbbek közé tartoznak. Ennek ellenére mindössze a polgárok egyharmada van tisztában jogaival, ha megkülönböztetés áldozatává válik. Az európaiak 64 %-a szerint a diszkrimináció gyakorlata elterjedt országukban, 51 %-uk pedig úgy véli, hogy a megkülönböztetés elleni fellépés nem elég hatékony.
A kamion platformot kínál a civil szervezetek és a megkülönböztetés áldozatai számára. Azok, akiknek egyébként nem lenne lehetõségük problémáik másokkal való megosztására, hallathatják hangjukat.
Emellett az Európai Parlament prominens képviselõi elõadóként vagy résztvevõként történõ aktív hozzájárulásának köszönhetõen a nyitó rendezvény figyelemfelkeltõ indításként szolgál majd a körút számára. A parlamenti képviselõk, akár elõadók, akár hallgatók, elviszik az európai év üzenetét választóiknak.
A strasbourgi nyitány programjai közé sajtókonferencia, az Ability Park megnyitása, Špidla biztossal folytatott beszélgetés és a társadalmi szerepvállalásért megjutalmazott diákok díjátadója tartozik. Az interaktív Ability Park célja, hogy tudatosítsa, milyen nehézségekkel néznek szembe a fogyatékkal élõk a mindennapok során. A látogatóknak kerekes székben ülve kell leküzdeniük számos akadályt, például kanyarokban, keskeny átjárókon, lépcsõkön vagy pallón kell áthaladniuk. Ezenkívül érzékszerveik korlátozásával kell felismerniük hangokat, illatokat és hétköznapi használati tárgyakat.
A 2007-es kamionturné állomásai között szerepel majd például egy május 31-i szegedi diákrendezvény, a június 29-i madridi sokszínûségi fesztivál, a július 29-i saarbrückeni melegfesztivál, a szeptember 2-i dublini „hurling” verseny, a 2007 októberében az üzleti életben megnyilvánuló sokféleségrõl Rómában rendezendõ konferencia, valamint a brüsszeli „régiók karavánja”.
A körút lehetõvé teszi a látogatóknak, hogy különféle tevékenységekben vegyenek részt, és így részeseivé váljanak a „sokszínûségért – a diszkrimináció ellen” elnevezésû európai kampánynak.
(BPI -FPI info)