Cipők a Duna-parton

Iványi Gábor metodista lelkész a mintegy 60 fős hallgatóság előtt kifejtette, hogy 63 évvel ezelőtt nagyjából ekkora csoportokban hajtották az embereket az emlékmű helyére és lőtték őket a Dunába.


A holokauszt áldozatairól tartottak ünnepélyes megemlékezést vasárnap a fővárosban a Cipők a Duna-parton emlékműnél.
„Nem ünnep ez, hanem emlékezés: az elveszett családtagokra, szeretteinkre” – tette hozzá, Iványi Gábor metodista lelkész.
Vitányi Iván MSZP-s országgyűlési képviselő szerint az idő nem adta meg a kegyet, hogy nyugodtan szembenézhessünk múltunkkal, „a bűnt még nem sikerült kitépnünk a társadalom belső tudatából” – mondta, majd hozzátette: olyan hangok erősödnek mostanában, amelyek tagadni vagy bagatellizálni akarják a holokausztot, esetleg vissza akarnak térni ahhoz a korhoz”.
A képviselő figyelmeztetett, hogy nem csak azokra emlékezünk ezen a napon, akik életüket vesztették, hanem azokra is, akik az életüket elvették, hogy „kivessük magunkból a szégyent és senkinek se legyen félnivalója ezután”.
A megemlékezés végén az emberek elhelyezték az emlékezés virágait a cipőknél, de volt, aki gyertyát gyújtott, mások egy-egy kavicsot tettek a cipők mellé.

BreuerPress-info