Olmert és Abbász vasárnapi találkozója.

A leendő palesztin állam szerkezetéről, egyebek mellett gazdasági felépítéséről tárgyalt Ehud Olmert izraeli miniszterelnök Mahmúd Abbász palesztin elnökkel vasárnapi jeruzsálemi találkozóján.


A megbeszélés kezdetén mindkét fél részéről több más küldött is megjelent, köztük Száeb Erekát palesztin főtárgyaló és Amír Perec izraeli védelmi miniszter, valamint Cipi Livni izraeli külügyminiszter.
Miri Ejszin izraeli kormányszóvivő elmondása szerint a találkozón gazdasági és biztonsági kérdéseket vitattak meg, illetve feltérképezték a „politikai látóhatárt” az izraeli-palesztin válság megoldásához.
Olmert és Abbász a találkozón megállapodtak abban, hogy következő megbeszélésüket a ciszjordániai Jerikóban tartják – közölte Száeb Erekát. Az izraeli kormányszóvivő sem tartotta kizártnak, hogy Jerikó lesz a következő helyszín, ami azt jelentené, hogy a két politikus először ül tárgyalóasztalhoz egy palesztin városban.
A konfliktus olyan kulcskérdéseiről, mint a majdani határok, a palesztin menekültek hazatérésének kérdése vagy Jeruzsálem jogi helyzete Olmert nem akart tárgyalni, elsősorban amiatt, mert az új palesztin nemzeti egységkormány is vonakodik elismerni Izrael létezési jogát.
Terítékre kerültek humanitárius kérdések is, többek között a határforgalom és Ciszjordánia zárlata. Ejszin a találkozó előtt kijelentette: Izrael nem zárkózik el az arab békekezdeményezés megvitatásától sem. Az indítványban az arab országok felajánlották kapcsolataik rendezését a zsidó állammal, amennyiben Izrael visszavonul 1967-es határai mögé.
A szokásos heti kormányülés előtt Olmert miniszterelnök is úgy nyilatkozott, hogy Izrael kész tárgyalásokat kezdeni az arab országok bármely csoportjával a szaúd-arábiai békekezdeményezésről, amelyet az Arab Liga legutóbbi, rijádi csúcstalálkozóján felújítottak.
Nem sokkal korábban Simon Peresz izraeli kormányfőhelyettes kijelentette: Izrael kész a kapcsolatfelvételre az Arab Ligával, hogy tárgyalásokat folytasson a pánarab szervezettel a Szaúd-Arábia által kezdeményezett közel-keleti béketervről.
„Jelenleg nincs kommunikációs csatorna Izrael és az Arab Liga között, és a most következő időszaknak a kapcsolatfelvételre kell szorítkoznia. Mindegyik fél keresi azokat a csatornákat, amelyek lehetővé tennék, hogy elkezdődjön a párbeszéd a vitás kérdésekről” – mondta az izraeli közszolgálati rádiónak arra a kérdésére, hogy megkezdődhetnek-e a tárgyalások az izraeli-palesztin konfliktus tartós megoldásáról. Livni külügyminiszter vasárnap Jordániába utazott, hogy megbeszélést folytasson az arab indítványról.
Olmert és Abbász találkozója az előrejelzésekhez képest korábban, közép-európai idő szerint délután negyed egy óra tájban kezdődött meg az izraeli miniszterelnöki rezidencián. A két politikus először találkozott egymással azóta, hogy Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter márciusi közel-keleti körútján bejelentette: az izraeli kormányfő és a Palesztin Hatóság elnöke ezentúl kéthetente megbeszélést tart.
Politikai megfigyelők nem számítottak komoly előrelépésre, és Száeb Erekát – Abbász magas rangú tanácsadója – szintén úgy vélekedett, hogy „nem szabad csodát várni” a találkozótól.
A palesztin területeken eközben az eddig egymással vetélkedő biztonsági szolgálatok fokozott együttműködését célzó tervet hagyott jóvá a nemzeti egységkormány, majd Mahmúd Abbász elnök vasárnap bejelentette a terv végrehajtását felügyelő új nemzetbiztonsági tanács létrehozását.
Musztafa al-Bargúti tájékoztatási miniszter a tervről szóló és az általa szombaton bejelentett intézkedés elsődleges célját abban jelölte meg, hogy a kabinet megteremtse a közrendet és felszámolja a palesztin területeken eluralkodó törvénytelenséget. A palesztin belügyminisztérium főellenőrt nevezett ki a különböző biztonsági erők tevékenységének összehangolására. A terv többek között előirányozza azt is, hogy ezen erők tagjai ne viseljenek fegyvert, amikor nincsenek szolgálatban, bár Bargúti elismerte, hogy ennek megvalósításához „még számos erőfeszítés szükséges”.
Abbász vasárnap közölte, hogy a nemzetbiztonsági tanácsnak ő lesz a vezetője, Iszmáil Haníje kormányfő pedig a helyettese. Ezenkívül tagja lesz annak három független miniszter, Ziád Abu Amr külügyi, Szalám Fajjád pénzügyi és Háni al-Kavaszmi belügyi, valamint Mohammed Dahlán, a Fatah magas rangú tisztségviselője, akinek feszült a viszonya Hamásszal, valamint több palesztin biztonsági erő vezetője.
A palesztin miniszterelnök vasárnap megerősítette, hogy a Fatah és a Hamász alkotta nemzeti egységkormány elkötelezett a biztonsági káosz felszámolására. Felszólította a palesztin népet, hogy támogassa a Gázai övezetre és Ciszjordániára egyaránt vonatkozó biztonsági terv megvalósulását. A háromlépcsős terv szerint a biztonsági erők először szigorúbban lépnének fel a közlekedési kihágások, a bűnözők és a drogkereskedők ellen. Csak ezután összpontosítanák erejüket a belharcok megakadályozására, valamint a reguláris rendőri egységek és az ellenlábas Hamász-rendőrmilícia egyetlen szervezetben való összeolvasztására.
BreuerPress-info