Vita a Vatikán és Izrael között

A Vatikán Izraelben akkreditált nagykövete bojkottálja a Jad Vasem holokauszt-emlékhelyen rendezendő jövő heti megemlékezést a holokauszt áldozatairól, ha a múzeum nem változtatja meg a XII. Pius pápa ott elhelyezett portréja alá írt képszöveget, amely szerint az egyházfő „közönyös, érzéketlen volt” a nácik által üldözött zsidók sorsa iránt a második világháborúban.


Antonio Franco érsek, nagykövet közölte csütörtökön: levelet írt a jeruzsálemi emlékhely igazgatójának, kérve a szöveg felülvizsgálatát, és jelezve, hogy „kellemetlen lenne elmennie a Jad Vasembe”, ha nem módosítják a szóban forgó képszöveget. A szöveg szerint XII. Pius pápa „nem írta alá a szövetséges hatalmak 1942-es nyilatkozatát, amely elítélte a zsidók lemészárlását”, és „a háború egész ideje alatt fenntartotta semleges álláspontját”. A szóban forgó fotó és képaláírása 2005 óta, a múzeum új részének megnyitása óta van kitéve a Jad Vasemben.
Az emlékhely igazgatósága „megdöbbenéssel és csalódottan” fogadta a Vatikán nagykövetének levelét – mondta a múzeum szóvivője.
XII. Pius védelmezői szerint a néhai katolikus egyházfő „mindent megtett a zsidók védelmében”, amit lehetséges volt megtennie. Bírálói antiszemitaként állítják be, és hangoztatják, hogy 1939-ben történt pápává választása előtt Németországban teljesített szolgálatot, ahol a nácik megerősödésének és hatalomra jutásának idején kialakult légkör „nagymértékben formálta politikai nézeteit”.
BreuerPress-info