Izraeli Kulturális Tavasz Budapesten és vidéken

Első alkalommal rendezik meg az Izraeli Kulturális Tavaszt Budapesten és több vidéki városban, az eseménysorozat április 19-én kezdődik – hangzott el programokról tartott csütörtöki fővárosi tájékoztatón.



David Admon, Izrael magyarországi nagykövete, az eseménysorozat fő szervezője elmondta, hogy a zsidó állam jövőre ünnepli megalakulásának 60. évfordulóját. Hozzátette: „a programsorozat ízelítő, előétel, a terített asztal Izraelben várja a vendégeket”.
Vadas Vera a szervezők nevében elmondta: a június 21-ig tartó rendezvénysorozatban komolyzenei koncerteket, színházi előadásokat, kiállításokat tartanak és filmeket is vetítnek. Kiemelt esemény Palya Bea énekesnő és Asaf Roth marimbaművész május 14-i koncertje.
A programsorozatot Ofra Zimbalista szobrászművésznő kiállítása nyitja meg a szentendrei MűvészetMalomban. A Duna-parti városban két hónapig látható a tárlat.
A rendezvény keretében a fővárosi Katona József Színházban vendégszerepel a Tel Aviv-i Habima Színház április 23-án és 24-én. A társulat Lars Noren Háború című darabját adja elő.
Az Izraeli Kulturális Tavasz keretében a Művészetek Palotájában fellép a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar Hollerung Gábor vezényletével. A május 8-i koncerten többek között Bernstein West Side Story-jából adnak elő részleteket, valamint Gil Shoat Ünnepi Nyitánya is megszólal.
Az Örökmozgó Filmmúzeumban 11. alkalommal rendezik az Izraeli Filmtavaszt, amelynek keretében napjaink izraeli filmtermésből mutatnak be néhányat. Idén négy játék- és négy dokumentumfilmet vetítenek a moziban május 24. és 31. között. Látható lesz többek között a Közel otthonhoz című alkotás is, amely két fiatal katonalány sorsát, lázadását, egymás iránti szerelmét mutatja be.
A Bajor Gizi Színészmúzeumban Szenes Béla fényképeket, kéziratokat, színlapokat, könyveket és sajtókivágatokat tartalmazó hagyatékából nyílik kiállítás. Szenes Béla a magyar színpadi irodalom elfeledett szerzői közé tartozik, számos lap munkatársaként, valamint kabarészerzőként dolgozott.
A sajtótájékoztatón elhangzott az is, hogy idén Jeruzsálem újraegyesítésének 40. évfordulója alkalmából május 12-én ás 13-án oktatási és kulturális programokat felvonultató Jeruzsálem Napot tartanak izraeli és magyar művészek közreműködésével.
Az Izraeli Kulturális Tavasz keretében Vácon, Zalaegerszegen, Nyíregyházán, Győrben és Szegeden is rendeznek programokat, a helyszínek további városokkal bővülhetnek.
Az Izraeli Kulturális Tavasz a Zsidó Nyári Fesztivál előhírnöke, amelyet idén tizedik alkalommal rendeznek – tette hozzá Vadas Vera.
BreuerPress-info