Műsor az elrabolt BBC-tudósító kiszabadulásáért

Példátlan összefogással közös műsort sugárzott csütörtökön a gázai övezetből a világ négy legnagyobb hírtelevíziós társasága, a BBC, a Sky News, a CNN és az arab al-Dzsazíra abból az alkalomból, hogy éppen egy hónapja rabolták el a BBC állandó gázai tudósítóját, Alan Johnstont.


Johnston az egyedüli nyugati televíziós tudósító volt, aki állandó jelleggel Gázában élt és dolgozott. Hároméves megbízatása a végéhez közeledett, amikor március 12-én, lakása közelében ismeretlen fegyveresek elrabolták; a brit közszolgálati televízió riporteréről azóta sincs megbízható információ.
A négy nagy televíziós hírszolgáltató félórás közös riportműsort sugárzott csütörtökön Rámalláhból, részletesen ismertetve a 44 éves Johnston munkásságát, bemutatva a palesztin lakosság életkörülményeit, elemezve a palesztin frakciók mind hevesebb belharcait.
Jeremy Bowen, a BBC közel-keleti hírszolgáltatásának főszerkesztője, a műsor vezetője hangsúlyozta: most először fordul elő, hogy vezető globális televíziós hírhálózatok ilyen módon együttműködnek.
A tudósító kiszabadulásának előmozdítása végett Gázába utazott Mark Thompson, a BBC vezérigazgatója is, aki találkozott Mahmúd Abbász palesztin elnökkel. Abbász közölte a BBC vezetőjével: hiteles bizonyítékai vannak arra, hogy Alan Johnston él és jól van, és a Palesztin Hatóság „teljes mértékben rajta van az ügyön”. Thompson szerint viszont még nem volt kapcsolatfelvétel az emberrablókkal, akik eddig követeléseket sem terjesztettek elő.
Csütörtökön Londonban a BBC több központi helyen, köztük a Trafalgar téren óriásplakátokat helyezett el Alan Johnston szabadon engedését követelve. A nap folyamán fölemelte szavát a brit újságíró érdekében az ENSZ főtitkára is. Ban Ki Mun kifejezte reményét, hogy a tudósítót haladéktalanul és feltételek nélkül elengedik fogvatartói, és közölte, hogy a rendelkezésére álló minden eszközzel igyekszik elérni Johnston kiszabadulását.
BreuerPress-info