MSZP: a fideszesek több törvényt is megsértettek

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke ezzel az akcióval nagyon veszélyes üzenetet közvetít a társadalom felé, ugyanis azt mondja: a vitás kérdések elintézésének


Az MSZP frakcióvezető-helyettese szerint a fideszes országgyűlési képviselők több törvényt és parlamenti képviselői esküjüket is megsértették azzal, hogy lebontották a Kossuth téri kordonokat. Erről Mesterházy Attila, az MSZP parlamenti frakcióvezető-helyettese beszélt pénteken Budapesten sajtótájékoztatón.
elfogadható módja a jogsértés – közölte a kormánypárti politikus.
Hozzátette: Magyarországon mindenkire vonatkoznak a törvények, és Orbán Viktor nemcsak azzal sértett törvényt, hogy lebontatta a kordont, de megsértette a gyülekezési jogról szóló jogszabályt is, mivel ezt az akciót előre be kellett volna jelentenie.
Elmondta: a kordonbontásban részt vevő képviselők megsértették országgyűlési képviselői esküjüket is, miszerint a jogszabályokat betartják.
Mesterházy Attila azt mondta: bármely képviselő fordulhatott volna a kordon miatt bírósághoz, de az elmúlt száz napban egyetlen fideszes képviselő sem tette ezt meg.
A frakcióvezető-helyettes szerint külön aggályos az, ha a törvényalkotók nem tartják be a törvényeket. Hozzáfűzte: tettenérés esetén a képviselők sem hivatkozhatnak mentelmi jogukra.
Kérdésre válaszolva Mesterházy Attila közölte: az elmúlt hónapok eseményei miatt teljesen érthető, hogy a rendőrség hezitált, mivel a Fidesz politikai bűnbakot csinált belőle. Hozzátette: jogszabálysértés esetén minden rendőrnek intézkednie kell, függetlenül attól, hogy volt miniszterelnökről van-e szó. Mint mondta, véleménye szerint a rendőrség helyesen járt el, hogy újból felállította a kordont.
Mesterházy Attila egy másik kérdésre elmondta: nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy a pártok egyeztessenek a kordon lebontásáról. Arra a kérdésre, hogy az MSZP szerint szükség van-e a kordonra, a frakcióvezető-helyettes azt mondta: amíg a jogszabályok alapján a budapesti rendőrfőkapitány úgy ítéli meg, hogy szükség van rá, addig „nem vitatja el” a szükségszerűségét.
A politikus úgy fogalmazott: „Orbán Viktor arra kényszerítette saját frakciótársait, hogy jogszabálysértést kövessenek el”. Értékelése szerint a Fidesz elnökének akciója „kétségbeesett menekülési kísérlet volt”, hiszen már a legnagyobb ellenzéki pártban is nyíltan felvetik, hogy Orbán Viktor alkalmatlan arra a feladatra, amire megválasztották.
„Azt javasolnánk neki (Orbán Viktornak), hogy ha már többedszer megy ki az utcára, akkor talán adja vissza parlamenti mandátumát, és maradjon is az utcán” – fogalmazott.
BreuerPress-info